ERFA-grupper - et godt redskab til erfaringsudveksling

 

Maj 2007

 

 

KFC's fodermestre Knud Primdal og Bjarne Sørensen er begge medlemmer af en ERFA-gruppe.

 

Til daglig har de i fællesskab ansvar for dyrene i kostalden og for kontrol og vedligehold af udstyr og maskiner i kostalden på KFC, herunder de tre malkerobotter.

 

De står desuden for at styre reproduktion og sundhed hos køer/kvier, så dette er optimeret i forhold til de forsøg, der gennemføres her.

 

Her er Knud ved at indstille skraberobotten

 

Mødernes form og indhold

 

Knuds ERFA-gruppe startede med seks landmænd, der alle havde investeret i en malkerobot fra DeLaval. I opstarten handlede det mest om, hvilke udfordringer den enkelte landmand havde i forhold til sit anlæg. Til nogle af møderne blev DeLaval inviteret, så problemstillingerne kunne drøftes med dem. I starten gik man meget på staldbesigtigelse. Det gør man i mindre grad i dag, med mindre der er kommet noget nyt i stalden. Med tiden er det vigtigt, at der er et emne at mødes om – så kommer diskussionen helt af sig selv.

 

Gruppens størrelse skal helst ligge mellem 6-8 medlemmer. I dag er der to ERFA-grupper, en VEST og en Midt-ØST gruppe. VEST-gruppen, som Knud er en del af, mødes ca. én gang i kvartalet og til hvert møde, er der valgt et hovedemne. Det kan eksempelvis være styringsredskaber i en AMS-stald – fodring i VMS’erne – prøveudtagning af mælk (milksampler) – generelle AMS udfordringer – styring af kotrafikken (fodring/æde-malkning eller malkning-fodring/æde) – firmaindlæg, som regel i forhold til det emne man er budt ind til. Til sidst er der altid en bordet rundt diskussion.

 

 

Hvis KFC er vært til et ERFA-møde, bliver forskerne indbudt som sparringspartnere.

 

Sidst var det Mogens Vestergaard og næste gang er det Lene Munksgaard, som bidrager med deres specialviden.

 

Nogle erfa-møder holdes i kontorbygningen på KFC

 

 

Stort udbytte af ERFA-møderne

 

Gevinsterne ved en ERFA-gruppe er helt oplagte.  Man kan dele erfaringer med andre, som er i samme båd og har de samme daglige udfordringer. Især vil et nyt gruppemedlem have et stort udbytte af møderne i kraft af den erfaring de andre har.

 

Deltagerne slås dog ikke nødvendigvis med de samme problemer. Desuden er KFC-fodermestrene ofte bundet af en forsøgsplan, der foreskriver hvordan de skal gøre, hvilket begrænser dem i mulighederne for at ændre på nogle ting. Omvendt bliver de inden opstarten af et forsøg oftest spurgt til råds af forskerne. Her kan de erfaringer andre har gjort sig, komme forsøgene til gode.

 

 

Flere oplysninger:

Peter T. Rasmussen

E-mail: PeterT.Rasmussen@agrsci.dk

 

 

 

Bjarne i færd med at give en ko sondemad