Råmælk til beskyttelse af følsomme tarme |
|
- helbredende og forebyggende
virkninger på tarmbetændelse |
|
Projektets
formål At undersøge den
sundhedsfremmende effekt af ko-kolostrum (råmælk)
på tarmbetændelse - specielt effekten af mælkeantistoffer med virkning over
for clostridie bakterier. Baggrund
for projektet I en dyremodel med for
tidligt fødte grise har råmælk tidligere vist sig at have en beskyttende
effekt over for udvikling af en alvorlig tarmsygdom i svage nyfødte dyr og
mennesker (nekrotiserende enterokolitis).
For at karakterisere og indkredse faktorerne
bag denne effekt vil følgende forhold blive undersøgt: ·
effekten af
mælkeantistoffer mod forskellige bakteriearter ·
effekten af diverse
tekniske procedurer, som finder sted under produktionen af kommercielle
råmælksprodukter (spraytørring, sterilisering). Der vil i projektets indledende forsøg blive
produceret råmælk med et højt indhold af specifikke antistoffer mod Clostridier. På Kvægbrugets Forsøgscenter immuniseres
kvier med en kommercielt tilgængelig vaccine, der indeholder clostridieceller og clostridietoxoider.
Der opbygges antistof-reaktivitet mod disse
vaccineantigener ved gentagne vaccinationer gennem et par måneder, hvorefter
råmælk ved kalvens fødsel vil indeholde forhøjede niveauer af disse
antistofaktiviteter. Projektet udføres som et ph.d-projekt
på Veterinærinstituttet (DTU) og er en del af et større projekt, som omfatter
studier af koloniseringen af tarmen og af effekten af pro-
og præbiotika i forbindelse med tarmkomplikationer
hos mennesker. Udbytte
af projektet Det forventes, at projektet vil medføre øget
viden om optimale råmælksprodukter til behandling af mave-tarm problemer hos
såvel kvæg som svin. Endelig opnås en øget viden om sygdomsmekanismerne bag
udviklingen af tarmsygdommen nekrotiserende enterokolitis. |
Projektleder
Peter Heegaard, Veterinærinstituttet,
Danmarks Tekniske universitet Deltagere
Det Biovidenskabelige
Fakultet (KU), Biofiber Damino
A/S og Kvægbrugets Forsøgscenter Periode 2008-2011 Finansiering Det
Strategiske Forskningsråd, Forsknings- og Innovationsstyrelsen samt
EU og Fødevareministeriets Landdistriktsprogram. |
Resultater
/ Relaterede artikler Koens råmælk – et naturprodukt med stort
potentiale, marts
2012 |
|