Næringsstofstrategi med fokus på mælkefedt og sunde køer |
|
Udvikling af højkvalitetsmælketyper med forbedret smag og holdbarhed |
|
Projektets
formål Målet med projektet er at skabe grundlag for
introduktion af nye, sunde og velsmagende mælkeprodukter. Baggrund
for projektet Der er gennem de seneste år introduceret
enkelte nye mælketyper, der kan afsættes til merpris. Dansk produktion af
drikkemælk er under et stigende pres fra udenlandske produktioner og en
stadig større andel af den mælk som forbrugerne køber udgøres af
discountprodukter. Fodring med græsmarksbaserede fodermidler kan
være med til at skabe nye, sunde og unikke mælkeprodukter. Det er ønskeligt
at øge mængden af n-3 fedtsyrer i mælk gennem fodring med græs eller
græsmarks baserede fodermidler. Et problem ved anvendelse af afgræsning og
fodring med ensilage baseret på græs og bælgplanter er, at mælken bliver mere
umættet end ved fodring med majsensilage, hvilket får mælken til lettere at
oxidere. Udbytte
af projektet Resultater fra nærværende projekt vil skabe ny
viden om sammenhænge mellem fodring og race, og hvorledes dette påvirker
mælkens sammensætning og smag. Disse resultater kan skabe baggrund for
udvikling af nye fodringsstrategier, der kan sikre produktion af højkvalitetsmælk. Koblingen mellem fodringsforsøg
/mælkeproduktion og forbrugerpræference studier er ny og vil give os viden om
forbrugernes holdning til nye mælketyper baseret på græsmarksprodukter. For mejerier og dansk kvægbrug vil projektets resultater
blive udnyttet til kontraktproduktion af mælk baseret på specifikke
fodringsstrategier og det innovative i projektet omfatter således hele kæden
fra fodring til forarbejdning. |
Projektleder
Jacob
Holm Nielsen, Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet (DJF), Afdeling for
Råvarekvalitet, Århus Universitet Deltagere
DJF ved: Institut for Råvarekvalitet, Århus
Universitet Arla Foods Amba og
Kvægbrugets Forsøgscenter Periode 2006-2009 Finansiering Innovationsloven Dansk
Kvæg DJF |
Resultater
/ Relaterede artikler Smagstest
af forskellige mælketyper, januar 2010 Afgræsning
og bælgplanter bevarer mælkens smag, Ny
Kvægforskning, aug 2009 Linolensyre og fruktan i
græsmarksafgrøder, Ny
Kvægforskning, august 2009 Tværfagligt
projekt med fokus på mælkefedt og sunde køer, 2007 |
|