Ostningsegenskaber af mælk fra individuelle køer |
|
Ostningsegenskaber - effekt af ydelsesforhold og
temperaturbehandling inden ostning
|
|
Projektets
formål At forstå hvilke komponenter i mælk, der forårsager ringere
ostningsevne, som er tidligere observeret i op til 30% af mælken fra
enkeltkøer. Endvidere undersøges effekten af temperaturbehandling (fra
gårdtank via mejeriets indvejningssilo til ostetank) på ostningsevne. Målet er at etablere en fremtidig strategi for
råvareproduktion og -håndtering i primær- og forarbejdningsleddet for at opnå
optimale ostningsegenskaber. Projektbeskrivelse Den
fortsatte ydelse hos malkekøer er hovedsagligt et resultat af intensivt
avlsarbejde, forbedrede fodringsstrategier, opstaldning og management.
Succeskriteriet har været at øge ydelsen uden at dette er sket på bekostning
af koncentrationen af værdistofferne. Der har således været fokus på at øge
mængden af fedt og protein, da mælken afregnes herefter. Foreløbige resultater fra dansk-svensk
forskningssamarbejde har imidlertid vist, at mælk fra op til 30% af køerne ikke kunne koagulere eller dannede et
dårligt koagel ved ostning.
Hvis denne tendens øges kan man forvente, at det vil få afgørende betydning
for den fremtidige konkurrenceevne af den samlede danske mælkeproduktion, der
i stort omfang anvendes til osteproduktion. En
lang række faktorer kan være forklaringen bag de dårlige
koaguleringsegenskaber: Ændret proteinsammensætning, kasein genotyper, ændret
ledningsevne, mælkens calciumindhold eller -fordeling, forringede syrningsegenskaber og fedtets
betydning. Der
er udtalt behov for at belyse, om der er udbredte koaguleringsproblemer i
mælk fra individuelle danske køer, samt at finde årsager og eventuelle
løsningsmodeller. Desuden
undersøges effekten af lagring på mælkens ostningsegenskaber,
ligesom der udtages prøver fra proceslinier ved Arla Foods for at undersøge
samspillet mellem lagring og varmebehandling. Udbytte
af projektet Resultaterne forventes at afdække forekomsten af
dårligt-koagulerende mælk. Gennem mælkeanalyser forventes projektet at
bidrage til forståelse af sammenhængen mellem koaguleringsegenskaber og
mælkens sammensætning. Desuden skal projektet afdække årsagssammenhænge i
primærproduktionen til dårlige koagulerings- og dermed ostningsegenskaber af
mælk. Den opnåede viden anvendes til at sikre en fremtidig høj kvalitet af
dansk mælk til osteproduktion. |
Projektleder Afd.
for Råvarekvalitet, Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet (DJF), Aarhus
Universitet Deltagere DJF ved Institut for Råvarekvalitet, Århus
Universitet, Arla Foods og Kvægbrugets Forsøgscenter Periode 2007-2010 Finansiering Innovationsloven,
Dansk Kvæg samt EU og Fødevareministeriets
Landdistriktsprogram. |
Relaterede
artikler Store
forskelle i mælkens ostningsevne, februar 2011 Jersey
bedre til ost end SDM og RDM (2008) |
|