Råmælksmanagement – kvalitet, opbevaring og
tildeling Februar 2006
|
|
Et
nyt specialeforsøg på KFC skal vurdere, om et Colostrometer
og en hurtigtest til måling af IgG-indhold i råmælk
er pålidelig nok til i praksis at vurdere, hvorvidt råmælk fra 1. udmalkning er af god kvalitet (IgG-indhold
> 50 mg/mL). I øvrigt undersøges faktorer med
indflydelse på råmælkskvaliteten og den passive immunoverførsel til kalve.
Forsøget skal benyttes til at lave nogle endelige handlingsplaner til
landmænd for, hvordan råmælk bør opbevares og tildeles kalven, således at
kalvediarréer og andre kalvesygdomme forebygges. |
Blodprøver skal vise om kalvens immunforsvar er godt nok |
En god råmælksstrategi kan sænke
kalvedødeligheden Kalvedødeligheden
i Danmark ligger på ca. 14% (105.000 kalve), hvoraf
de 7% er dødfødte og de resterende 7% dør indenfor 6 måneder efter fødsel.
Ofte er det kalvediarréer der ligger til grund for denne høje dødelighed. En
god råmælksstrategi og god hygiejne i kalvens nærmiljø er blandt de faktorer,
der kan forebygge høj forekomst af kalvediarréer. |
|
Råmælkskvaliteten varierer Hvor
man førhen var meget opmærksom på, hvor lang tid der gik mellem kalvens
fødsel og det første råmælksindtag, og hvor stor mængde, kalven havde
drukket, flyttes fokus i dag også over på råmælkens kvalitetsmæssige
afvigelse mellem køer. Studier har vist, at 1.- og 2.-kalvs køer producerer
kvalitetsmæssigt dårligere råmælk end 3.- og ældre kalvs køer. Af andre
faktorer med indflydelse på råmælkskvaliteten kan nævnes fodring,
goldperiodens længde, kælvningsforløbet samt perioden mellem kælvning og 1. udmalkning. |
Det er vigtigt at kalven får råmælk af god kvalitet |
Forsøget på KFC Projektet
tester råmælkskvaliteten fra 1. udmalkning fra
samtlige kælvninger på KFC i perioden 6. januar-1.maj 2006 med flydevægt (ColostrometerTM) og en kommerciel tilgængelig
hurtigtest (’Colostrum Bovine
IgG Midland Quick Test’). Kalvenes råmælksforsyning testes 2 dage
senere med en hurtigtest (’Whole blood Calf IgG
Midland Quick Test’), der
måler IgG-indholdet i fuldblod. Forsøget skal vise,
om de to tests til bedømmelse af råmælkskvalitet er egnede som pålidelige
hurtigtests i praksis til vurdering af, hvorvidt råmælken er af god kvalitet.
Yderligere undersøges hvilke managementfaktorer, der har indflydelse på
råmælkskvalitet og passiv immunoverførsel til kalve. Fund fra forsøget skal
indgå i en handlingsplan til landmænd, der giver nogle retningslinier for god
råmælksopbevaring og –tildeling. Endeligt skal
handlingsplanen afprøves i en demonstrationsbesætning med
kalvediarré-problemer. Resultater/relaterede
artikler: Opvarmning
af råmælk - beskrivelse 2006 Opvarmning
af råmælk-resultater 2007 |
Flydevægten er et af midlerne
til at vurdere råmælkens kvalitet |
Yderligere oplysninger Nicola Gareissen, Stud.med.vet, cola@dsr.kvl.dk |