Brug af råmælksbank kræver god hygiejne Oktober
2009 |
|
Bakteriologisk undersøgelse har
vist, at der kan være for højt bakterieindhold i råmælk opbevaret i en råmælkbank. Undersøgelsen har fundet en brugbar metode
til bestemmelse af bakterieindholdet i praksis og giver gode råd til, hvordan
hygiejneproblemerne kan forebygges. |
|
På
Kvægbrugets Forsøgscenter, KFC er der stor fokus på håndtering og anvendelse
af råmælk. Al mælk tilført råmælksbanken har været kontrolleret for indholdet
af antistoffer med kolostrometer. Kun mælk med højt
indhold er indgået i banken. Derimod har råmælkens hygiejniske kvalitet ikke
tidligere været undersøgt. Bakteriologiske undersøgelser af
råmælk - Praksismetoden Det
bakteriologiske indhold i KFC’s råmælk blev
undersøgt af DJF ved tre standardmetoder samt af Ørum-Vammen dyrlægerne ved
en mere simpel metode, der kan udføres i praksis. Undersøgelserne viste en
høj korrelation imellem den gennemførte praksismetode og den tilsvarende
laboratoriemetode til måling af coliforme bakterier.
Vi anser derfor praksismetoden som et fornuftigt værktøj til at kontrollere
mælkens hygiejniske kvalitet under praktiske forhold. En nærmere beskrivelse
af denne metode udkommer snart i en KvægInfo. |
|
Maksimalt 48 timer på køl De
bakteriologiske undersøgelser viste tydeligt, at der foregik en opformering
af bakterier i den frosne råmælk under optøningsprocessen. De viste også, at
der var stor variation i indholdet af bakterier ved udmalkning.
Derefter var der en kraftig stigning i kimtallet
efter 48 timer.
|
|
En
råmælksbank er et vigtigt element i optimal management i kvægbesætninger, men
på baggrund af undersøgelsen anbefales det at være opmærksom på følgende: |
|
·
Hygiejneforhold specielt under udmalkning,
men også under køling og opbevaring ·
Brug engangsemballage eller beholdere, der er lette at
rengøre (figur 1) ·
Brug frisk råmælk, når der er tid til at udmalke det indenfor 4-6 timer efter kælvning ·
Nedkølingstiden bør reduceres ved
indledende køling i fryser og / eller afmåling af mælken i mindre portioner ·
Råmælk, der har stået på køl mere en 2 dage, kan have en
meget tvivlsom kvalitet. Nærværende
forsøg viste, at prøverne af råmælken var domineret af bakterier, der
foretrækker lave temperaturer. Dette er naturligt, da de netop var opformeret
under opbevaring på frost og/eller køl.
|
|
Denne artikel har også været
bragt i Ny Kvægforskning, oktober 2009 Flere oplysninger Christian
Børsting, Kvægbrugets Forsøgscenter E-mail: Christian.Borsting@agrsci.dk Christine
M. Røntved, Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, E-mail: ChristineM.Rontved@agrsci.dk |