Godt oksekød kan laves på
store ungtyre –
fodret på 3 forskellige måder Juli 2006
|
|
Bøffer lavet på ungtyre falder bedre i forbrugernes
smag end bøffer lavet på malkekøer. Derfor er der perspektiv i at lave
oksekød på danske ungtyre frem for at det hele bruges til kalvekød. Det var
også baggrunden for projektet ”Ungtyre til hjemmemarkedet” som er udført på
KFC i et samarbejde mellem forskere fra Danmarks JordbrugsForskning og
Slagteriernes Forskningsinstitut. Forsøget blev udført med 45 tyrekalve på
tre forskellige fodringer, henholdsvis 1. fri adgang til kraftfoder og
byghalm, 2. fri adgang til et majensilagebaseret fuldfoder og 3. som 2 indtil
11 mdr.’s alderen derefter fri adgang til et byg-majsensilagebaseret fuldfoder. |
|
Forbrugerne vil have godt kød |
|
Slagtealderen
var ens for de hold der fik kraftfoder Frem til foderskiftet for hold 3 ved 11 mdr.’s alderen
var tilvæksten henholdsvis 1,33 kg/dag for kraftfoderholdet og 1,07 kg/dag
for fuldfoderholdet. Derfra og indtil slagtning var tilvæksten henholdsvis
1,18, 1,32 og 1,48 kg/dag for de tre hold, dvs. at hold 3 havde
kompensatorisk vækst i eprioden fra 11 mdr. til slagtning. Tyrene blev
slagtet ved en vægt på |
|
Ingen
forskel i slagte- og kødkvalitet Slagtevægten
var i gennemsnit Få forskelle i spisekvalitet Et trænet dommerpanel såvel som et forbrugerpanel
bedømte spisekvaliteten. Alle bøffer blev betegnet som møre, men hold 1 havde
dog det mest møre kød efterfulgt af hold 2 og hold 3. |
|
Der blev ikke fundet
fodringsbetingede forskelle i slagtekvalitet |
|
Resultaterne viser, at det er muligt at producere den
samme overordnede slagte- og kødkvalitet på alle tre fodringer. Læs
mere: Se poster Yderligere oplysninger: Seniorforsker Mogens Vestergaard, Danmarks JordbrugsForskning |