Hele ensilerede majskerner til tyrekalve August 2007 |
|
En
lyntest på Kvægbrugets Forsøgscenter viste, at
kalve fodret med hele ensilerede majskerner resulterede i god ædelyst og høj
tilvækst, men også i et relativt stort stivelsesindhold i gødningen og en lav
foderudnyttelse. Gennem
tre uger havde 20 slagtekalve fri adgang til en foderration med hele
ensilerede majskerner, også kaldet kernemajs. Rationen bestod af 65 %
kernemajs på FE-basis. |
I
forsøget indgik der 8 RDM, 5 SDM- og 7 jerseykalve |
Langsommere nedbrydning er mere
skånsom Hele
majskerner nedbrydes langsommere og er dermed mere skånsomme for vommen end
f.eks. formalet majs. Det er en fordel i slagtekalveproduktionen, hvor
kalvene fodres med store mængder koncentreret foder. Ulempen ved de hele
kerner er, at hvis de ikke tygges, så fordøjes de ikke lige så godt som de
forarbejdede kerner. Vi har testet en lidt ekstrem fodring, nemlig hele
ensilerede majskerner i store mængder. |
|
Dyr og fodring Der
indgik 8 RDM-, 5 SDM- og 7 Jerseykalve. Dyrene var fordelt efter størrelse på
to hold. Den gennemsnitlige vægt ved start var henholdsvis |
Blandingen med kernemajs blev
tildelt i Insentec®-kasser, som registrerer den
enkelte kalvs foderoptagelse. Foto: Jens Møller. |
God ædelyst og høj tilvækst Slagtekalvene
havde en god ædelyst til blandingen med kernemajs, nemlig 7,1 FE/dag for
Jersey og 8,2 FE/dag for RDM og SDM. Tilvæksten var også tilfredsstillende
med 1,1 kg/dag for Jersey og 1,5 kg/dag for RDM og SDM. Da tre uger er en
meget kort periode til at vurdere tilvæksten på, har vi også set på dyrenes
tilvækst i ugerne før og efter testen. Det viste, at kalvene holdt tilvæksten
i testperioden – dog med undtagelse af de mindste jerseykalve. |
|
Kerner og stivelse i gødningen Der
var mange hele majskerner i gødningen fra de fleste af dyrene. Den sidste dag
i testperioden blev der udtaget gødningsprøver fra dyrene til analyse for
stivelsesindhold. Der var i gennemsnit 30 % stivelse i gødningstørstoffet,
hvilket tyder på en relativ lav fordøjelighed af majsstivelse (anslået 75-85
%). Der var dog en meget stor variation mellem dyrene. Foderudnyttelsen var
20-30 % lavere end forventet for kalve af tilsvarende vægt fodret med en
traditionel kalveblanding. |
Som forventet var der en del hele
majskerner i gødningen. Foto: Allan Mikkelsen |
Der
er eksempler på egentlige fordøjelighedsforsøg med stude, hvor
fordøjeligheden af majsstivelse har været væsentlig højere (f.eks. 94 %). Det
er muligt, at længere tids brug af hele ensilerede kerner kan øge kalvenes
evne til at tygge dem, og dermed øge fordøjeligheden. |
|
Yderligere oplysninger: Irene
Fisker Tlf.:
87 40 53 40 E-mail: irf@landscentret.dk Mogens Vestergaard Tlf.: 89 99 15
07 E-mail: Mogens.Vestergaard@agrsci.dk |