Majskolbeensilage og crimpet
majs til slagtekalve Maj 2009 |
|||||
Nyt forsøg på Kvægbrugets
Forsøgscenter skal afprøve forskellige majsensilageprodukter til slagtekalve
med henblik at få mere viden om, hvordan fodermidlerne virker på fx
foderoptagelse, foderforbrug, tilvækst og sundhed. |
|||||
|
|||||
De
fodermidler, der nu skal afprøves, er majskolbeensilage
og crimpet majs. Begge er nye fodermidler i
slagtekalveproduktionen, og både producenter og rådgivere efterlyser viden
om, hvordan fodermidlerne virker på f.eks. foderoptagelse, foderforbrug,
tilvækst og sundhed. Traditionelt
fodres slagtekalve og ungtyre med kraftfoder og halm. Brug af hjemmeavlede
majsfodermidler er imidlertid blevet interessant for slagtekalveproducenterne
af to grunde. Dels er priserne på kraftfoder i perioder steget voldsomt, og
brug af majsfodermidlerne kan i den situation være en måde at holde
foderomkostningerne nede på. Dels kan majsprodukterne sandsynligvis være med
til at forebygge sur vom og leverbylder hos kalvene. |
|
||||
Fodermidlernes egenskaber Majskolbeensilage består af kolber og
svøbblade. Crimpet majs er majskerner, som er valset ved
høst og derefter ensileret. Begge fodermidler er energirige og kan derfor
udgøre en større andel af rationen i forhold til traditionel majsensilage, uden
det går ud over kalvenes tilvækst. Selvom
de to produkter ikke har samme strukturindhold som majsensilage, er de
formentlig alligevel mere skånsomme for vommiljøet
end traditionelt kraftfoder- dels pga. en langsommere nedbrydning af stivelse
end i andre kornarter, pga. at det våde foder formentlig opblandes bedre i
vommen og pga. øget drøvtygning og spytsekretion. Alt
i alt forventer vi en positiv effekt af de to majsprodukter, selvom
stivelsesindholdet i den samlede ration ikke bliver mindre end ved
traditionel fodring med kraftfoder. |
|||||
Majskolbeensilage Foto: Dansk Kvæg |
Crimpet majs… Foto:
Dansk Kvæg |
||||
120 SDM tyrekalve i forsøget Forsøgene
udføres på Kvægbrugets Forsøgscenter og der indgår i alt 120 SDM tyrekalve. Fra
indsættelse ved 2-5 ugers alderen og de følgende uger (mælkeperiode) frem til
fravænning behandles alle kalvene ens. I de første 8 uger på KFC fodres de med
mælk fra Calvex mælkefodringsautomater. Efter 3-6
uger på mælk påbegyndes nedtrapning af mælken, hvorefter de gradvis vænnes
til andet foder. Forsøgsbehandlinger
Registreringer Der
foretages individuelle foderregistreringer af de foderemner, som tildeles i
forsøget. Desuden
bliver kalvene vejet hver 14. dag gennem det meste af forsøgsperioden og der udtages
gødningsprøver fra samtlige kalve ved 6-7 mdrs
alderen (275- Der
foretages detaljerede sundheds- og behandlingsregistreringer undervejs og ved
slagtning. Alle
kalve vil blive leveret til slagtning før de når 10 mdr. Ved slagtning
vurderes slagtekvaliteten (EUROP form og fedme samt kød/talg farve).
Slagtefund og slagteribemærkninger registreres systematisk. Udbytte af projektet Resultaterne skal bidrage med ny viden til
producenter og rådgivere med sigte på at optimere andelen af
majskolbeensilage og crimpet majs i foderrationen,
så foderomkostningerne kan sænkes og slagtekalvenes sundhed og velfærd kan
forbedres. Projektet løber i perioden fra 2009 til 2011 og
er finansieret af Kvægafgiftsfonden. Du
kan følge projektet og dets resultater her |
|||||
Flere oplysninger: Kirstine
F. Jørgensen, Landscentret Økologi, Skejby, Tlf: 87 40 52
42, eller 61 36 24 91, E-mail: KFJ@landscentret.dk |