Majsensilage er velegnet til oksekødsproduktion
af høj kvalitet Oktober 2005 |
||||
På
Kvægbrugets Forsøgscenter blev der, i perioden 2003-2004, undersøgt tre
forskellige fodrings- og vækststrategiers betydning for ungtyres
produktionsegenskaber og slagtekvalitet. Resultatet
viser, at store ungtyre fodret med majsensilage-fuldfoder opnår samme slagte-
og spisekvalitet, som ungtyre fodret udelukkende med kraftfoder og halm. |
||||
Traditionelt
fodres ungtyre med kraftfoder ad libitum og halm, men jo større ungtyre bliver,
jo ringere bliver fodereffektiviteten. Derfor skal man overveje at anvende
mere grovfoder ved produktion af store ungtyre, forudsat at dette er
billigere end kraftfoder. Fodringsstrategier med grovfoder I
alt 45 SDM ungtyre blev fordelt på tre hold og fodret efter følgende
fodringsstrategier: |
|
|||
Fodringsstrategier: Hold 1: Kraftfoder og byghalm (100 FE/100 kg) Hold 2: Majsensilage-fuldfoder (33
FE/100 kg) Hold 3: Indtil 11mdr.:
Majsensilage-fuldfoder (33 FE/100 kg). Fra 11 mdr-slagt.:
Byg-majsensilage-fuldfoder (56,5 FE/100 kg) Foderskift gav øget tilvækst Tyrekalvene
blev indsat ved ca. Hold
1 var i gennemsnit 478 dage ved slagtning, mens hold 2 var 5½ uge ældre og
hold 3 blot én uge ældre end hold 1. Foderskiftet, fra lavt til højt
energiniveau hos tyrekalvene på hold 3, bevirkede, at de i perioden fra
foderskiftet og frem til slagtning voksede hurtigere end hold 1’s ungtyre
fodret med kraftfoder (se figur). En sådan tilvækstforøgelse kaldes for
”kompensatorisk vækst”. |
||||
Ungtyrenes levende vægt i vejeintetvaller a’ 14 dage i perioden fra ca. 5 til 16 mdr’s alderen. Vægtkurverne slutter på det tidspunkt, hvor
de største ungtyre på hvert hold har nået slagtevægten på |
||||
Ingen forskel i huld, slagte- og
spisekvalitet Ved
slagtning var der ingen forskel i huld mellem de tre hold, og tilsvarende var
slagtekvaliteten meget ens. Der var dog en tendens til, at EUROP form
klassificering var bedst på hold 3. Slagtekroppene vejede ca. Læs
mere om projektets baggrund. Flere oplysninger: |