1. juli 2003
Baggrund
Den danske ungtyreproduktion med eksport til Sydeuropa er under pres. EU’s præmieordning har medført, at
skellet til kalvekødet er blevet mindre, idet aldersgrænsen nu er maks. 10 mdr.
for kalvekød, samtidigt med at de sydeuropæiske købere af ungtyre ønsker, at de
er under 12 måneder. Det vurderes i branchen, at det kan være fordelagtigt at
afsætte en større del af kød fra ungtyre på hjemmemarkedet. Danmark er desuden
blevet netto-importør af oksekød.
Det er centralt at belyse
forbrugernes opfattelse af kødkvaliteten af de lidt større ungtyre i forhold
til traditionelt oksekød. Derfor ønskes en sammenligning af kødet fra de større
ungtyre (550-
Nærværende projekt gennemføres i
et samarbejde mellem Slagteriernes Forskningsinstitut, DJF og KFC.
Hovedformålet er at undersøge kød- og spisekvalitet af større ungtyre med
henblik på afsætning på hjemmemarkedet.
Der er desuden tre del-formål:
Forventede
resultater
Dyrematerialet indgår i de løbende
undersøgelser af leverbyldeproblematikken, idet forsøget indgår som en del af
projektet: ’Ernæringsmæssige muligheder
for optimal vomomsætning og reduceret leverbyldeforekomst hos
slagtekalve’.
Desuden anvendes de 24 ungtyre som slagtes
ved 12 mdr. til undersøgelser af proteinomsætningen i skeletmuskulaturen i
projektet ’Optimering af
mørhedsudvikling i oksekød via strategisk slutfodring af betydning for
muskelproteinomsætning på slagtetidspunktet’.
Endelig anvendes dyrene i projektet ’Bæredygtig teknologi i
jordbruget’ til at afprøve Ultralyds-udstyr i et forsøg på at måle af
leverbylder in vivo.
Tabellen herunder angiver antal tyrekalve indsat på de 3 forsøgsbehandlinger og
fordelingen på de to kategorier af ungtyre. Der produceres 48 større ungtyre på
ca. 16-20 måneder (550-
|
Forsøgsbehandlinger |
|
||
Ungtyrekategori |
F-h1 |
MT-lav2 |
MT-høj3 |
I alt |
550- |
16 |
16 |
16 |
48 |
380- |
8 |
8 |
8 |
24 |
I alt |
24 |
24 |
24 |
72 |
1. Hold F-h: Ad libitum adgang til kraftfoder (F) og
snittet byghalm (h) tildelt separat. |
Se poster fra Åbent hus 2005 om Produktion af store ungtyre. Resultater/relaterede
artikler: Ti år med slagtekalveforsøg på KFC, Del I: Kraftfoder, hø og halm, december 2010 Majsensilage
er velegnet til oksekødsproduktion, 2005
Email: Mogens.Vestergaard@agrsci.dk |
|
|