Kviefodringens betydning for
ydelsen som ko
Januar
2010 |
||
Højt foderniveau i
mælkefodringsperioden har en positiv effekt på den senere mælkeydelse.
Derimod vil et højt foderniveau efter
fravænning men før puberteten have en negativ effekt på den senere mælkeydelse.
Foderniveauet efter puberteten har
ingen nævneværdig betydning for den senere mælkeydelse. |
||
Fodringen af kviekalve kan påvirke den
senere mælkeydelse. Takket være solid dansk forskning på området, har det i
flere år været kendt, at kviekalve, der fodres på et for lavt eller for højt
foderniveau fra fravænning og til
puberteten, giver mindre mælk i 1. laktation. Også udenlandske
undersøgelser, bl.a. fra USA, bekræfter denne sammenhæng. Det absolutte
tilvækstniveau afhænger af dyrets genetik (race). For kvier af SDM/DH
forventer vi, at den maksimale ydelseskapacitet nås med en tilvækst på
750-850 g/dag i denne periode.
|
||
Tabel. Betydningen af
mælkeniveauet før fravænning på kalvens senere mælkeydelse som ko |
||
Betydning af proteinforsyningen
før puberteten Udover
foderniveauet, så kan specifikke næringsstoffer også have en effekt på den
senere mælkeydelseskapacitet. I mælkefodringsperioden
opnås der således en øget tilvækst hos kalven, hvis proteinniveauet øges fra
fx 15 til 22 %. Men udover 22 % protein i mælkeerstatningen sker der ikke
særlig meget. Så komælk eller gode mælkeerstatninger, som sælges i Danmark
vil dække kalvens behov for protein. En 20 % forøget proteinforsyning ud over
normerne efter fravænning men før
puberteten kan give en positiv effekt på mælkeydelsen i 1. laktation,
hvilket er vist i israelske forsøg. Formodentlig opnås effekten ved, at
mængden af det senere mælkeproducerende væv i mælkekirtlerne øges. |
|
|
Ekstra protein efter pubertet
giver ikke mere mælk Danske
forsøg har vist, at en underforsyning af protein i forhold til de danske
normer reducerede tilvæksten hos kvier i aldersintervallet
13-22 mdr., dvs. efter pubertetens indtræden. Fodring efter norm (90-
|
Figur. EKM mælkeydelse i 18 uger
efter kælvning |
|
Flere
oplysninger:
|
||