5.
marts 2002
Fedtkugler i mælk har forskellig størrelse afhængig af køernes race.
Fedtkuglerne i jerseymælk er de største, da størrelsen stiger med
fedtprocenten. Undersøgelser tyder på, at mælk med store fedtkugler er mere
følsom for mekanisk belastning før køling og derfor lettere smager harsk.
Fodring kan have indflydelse på fedtprocenten og dermed på størrelsen af
fedtkuglerne. Det kan gøre mælken ustabil i forbindelse med transport gennem rørene
ved malkning. Det er især interessant ved malkning med AMS, hvor mælk i nogle
systemer pumpes over længere afstande inden køling. En øget syregrad er
resultatet af beskadigede fedtkugler, og risikoen for en harsk smag er større.
I et forsøg på KFC er fedtkuglestørrelsen i mælk fra Jersey, SDM og RDM
blevet sammenlignet . Resultatet af sammenligninger er, at der ingen forskel er
mellem SDM og RDM, men i Jerseymælken er fedtkuglerne signifikant større.
Afdelingen for Animalske Fødevarer, DJF undersøger i den kommende tid om
mælk fra Jersey er mere ustabil end mælk fra SDM på grund af forskellig
fedtkuglestørrelse. Se figuren.
Flere oplysninger: Lars.Wiking@agrsci.dk