Jersey klart bedre til ost end SDM og RDM August
2008 |
|||
I fremstilling af ost er mælkens
evne til at koagulere essentiel for det endelige udbytte. Forsøg på KFC har
vist, at jerseykøernes mælk er klart bedre egnet til ostefremstilling
end SDM og RDM. Der er generelt fundet store forskelle mellem racer på
mælkens evne til at koagulere. |
|||
Som
led i et Ph.D. projekt, der udføres på DJF, er
mælken fra besætningen på Kvægbrugets Forsøgscenter blevet undersøgt med
hensyn til koagulerings-egenskaber. I
alt 138 mælkeprøver fordelt på de tre racer Jersey, SDM og RDM, blev
undersøgt. Jerseymælk koagulerer hurtigere Resultaterne
viser, at der mellem racer er stor variation i koagulerings-egenskaber
(tabel). Især
mælken fra Jerseykøerne adskiller sig fra de to andre racer. Jerseymælk
koagulerer hurtigere, og den dannede mælkegel opbygges
hurtigere og bliver mere fast, end i mælk fra SDM og RDM.. |
Jerseykoen
er klart bedre end andre, når det drejer sig om at lave mælk egnet til ostefremstilling… |
||
Mælken
fra SDM og RDM køerne adskiller sig kun fra hinanden mht. koaguleringstiden.
Sammenligner man koaguleringsegenskaber fra samme race, findes der også her
køer, som danner mælkegeler signifikant hurtigere
end andre. Tabel. Mælke-karakteristika og
koaguleringsparametre fordelt på racer |
|||
Mælkens koaguleringsegenskaber Der
er flere parametre som tilsammen kan beskrive mælkens evne til at koagulere, bla.: ·
Mælkens koaguleringstid (tiden
fra enzymtilsætning til koaguleringen begynder) ·
hastigheden hvormed mælke-gelen
dannes ·
fastheden af den opnåede mælke-gel
De
tre nævnte parametre er i forsøget blevet bestemt og sammenlignet mellem
racer og indenfor racerne. |
Faktorer der har betydning for koaguleringen Mælk med ringe evne til at koagulere
giver et ringere oste-udbytte end mælk med god koaguleringsevne, ligesom ostens kvalitet kan påvirkes.
Mælkens evne til at koagulere afhænger af flere faktorer: - mælkens indhold af fedt, protein og
celler - mælkens indhold af ioner og proteinsammensætning
- køernes mælkeydelse - køernes genetik - køernes laktationsstadie Det er derfor relevant, at få dannet et
overblik over omfanget af fænomenet med mælk af dårlig koaguleringsevne
blandt de danske malkeracer, samt at finde årsagen til problemet. |
||
|
|
||
Opfølgende
studier af udvalgte køer fra racerne SDM og Jersey har yderligere vist, at
fænomenet med ringe koagulerende mælk stort set kun er observeret i SDM mælk.
Hvorfor dette er tilfældet, og hvad det kan skyldes søges
afdækket i Ph.D-projektet. Projektet
er finansieret af Innovationsloven, Dansk Kvæg og Kvægbrugets Forsøgscenter. |
|||
Flere
oplysninger: Pernille Frederiksen, DJF E-mail: Pernille.Frederiksen@agrsci.dk |
|||