Stort tværfagligt projekt skal vise, hvad
forskellige typer af fedt i foderet betyder for køernes sundhed og
mælkeydelse samt for sammensætningen af fedtsyrer i mælken. Marts 2007
|
”Næringsstofstrategi
med fokus på mælkefedt og sunde køer” hedder projektet, der har fået 11,4
millioner kroner over tre år. Pengene kommer fra Dansk Kvæg,
Innovationsloven, Arla Foods og Kvægbrugets Forsøgscenter. Projektet
falder i to dele, en ko-del og en mælke-del, som
dog er meget tæt integreret. Ko-delen går ud på at
undersøge effekten af forskellig fodersammensætning på koens mælkeproduktion
og sundhed. Mælke-delen handler om foderets betydning for mælkekvaliteten.
Mælkedelen af projektet indgår i et andet projekt på DJF, som handler om
udvikling af nye højkvalitetsmælketyper. Ledere af
projektet er seniorforsker Jens Bech Andersen (koens ydelse og sundhed),
forskningschef Jacob Holm Nielsen (mælkens kvalitet). Seniorforsker Martin
Riis Weissbjerg medvirker i delprojektet om koens
ydelse og sundhed. |
Fremtidens mælk …
.. hvordan kan vi påvirke den ved en bestemt fodring? |
100 køer pr. år i tre år - KFC lægger stalde og
køer til projektet. Køerne fodres med den samme grundration: Et fuldfoder med
grovfoder sammensat af 50 % majsensilage og 50 % græsensilage, samt sojaskrå,
roepiller og byg. Hertil kraftfoder i KFC’s robotter. Det er et
standard kraftfoder, som også er ens for alle. Forskellen ligger i det fedt, der tilsættes
fuldfoderet. Behandling 1 hedder ”lavt fedtindhold”. Her tilsættes intet
fedt. Behandling 2 hedder ”højt indhold af mættet fedt”. Her tilsættes mættet
fedt, som mest består af palmitinsyre. Behandling 3
hedder”højt indhold af umættet fedt”, og her er der
en høj andel af de umættede fedtsyrer oliesyre og linolensyre.
I forsøget kommer de fra rapsfrø og hørfrø. Ser man udelukkende på
fedtsyresammensætningen, kan denne ration sammenlignes med, at køerne går på
græs. Behandling 2 ventes at give en højere mælkeydelse
end behandling 1. Behandling 3 ventes også at virke positivt på mælkeydelsen,
men samtidig ventes den at give en sundere fedtsyresammensætning i mælken.
Forsøget vil vise, om det holder stik. |
Målinger foretages i automater … … og
grovfoderet består af majs- og græsensilage |
Til
mennesker er fiskeolie formentlig det mest almindelige kosttilskud, når det
gælder omega-3. Linolensyre er også en omega-3
fedtsyre. Den er der et væsentligt indhold af især i hørfrø, men også rapsfrø
indeholder en hel del af denne fedtsyre, så disse to fedtkilder anvendes i
forsøget. I
forsøget følges køernes huld, vægt og stofskifte samt forekomsten af
stofskifterelaterede sygdomme som ketose, fedtlever
og reproduktionsproblemer. Da
forsøget løber over tre år, bliver det muligt at følge køerne gennem en hel
laktation. De
beskrevne foderrationer gælder for projektets første år. I det andet og
tredje år kan der ændres på sammensætning og mængder. |
Yderligere oplysninger: Projektleder
seniorforsker Jens Bech Andersen og forskningschef
Jacob Holm Nielsen samt
seniorforsker Martin Riis
Weisbjerg, alle DJF |
Hele
den skrevne artikler finder man i magasinet Kvæg nr. 3, af Marianne Hofstätter. |