22.marts 2002
De første resultater i et projekt, hvor renprotein i mælk er undersøgt, viser
at:
· Indholdet af kasein er højst i mælk fra Jersey og RDM.
· Målt som den andel af mælkens totalprotein der findes som kasein ligger SDM cirka 2 procentenheder lavere end de to andre racer.
· Indholdet af kasein varierer med laktationsstadiet.
· Indhold af protein og kasein stiger generelt gennem laktationen.
Hos RDM og Jersey stiger kaseintallet fra et niveau på 78 først i laktationen til et niveau på 80-81 i slutningen af laktationen. Hos SDM er tallet stabilt gennem laktationen
Resultaterne stammer fra en screening der er lavet på i alt 99 køer fordelt
på racerne SDM, RDM og Jersey. Der blev udtaget 3 prøver fra hver ko på
forskellige tidspunkter af laktationen. Køerne var alle fodret ens med KFC’s
basisration af fuldfoder med majsensilage, græsensilage, korn, pulpetter og
rapskager suppleret med A-blanding iAMS-erne.
Screeningen viste indholdet i mælken af råprotein, kasein og kaseintallet.
Tallene ses i tabellen herunder.
Gennemsnitlig indhold i mælken af:
|
Råprotein |
Kasein |
Kaseintal |
SDM |
3,45 |
2,68 |
77 |
RDM |
3,8 |
3,01 |
79 |
Jersey |
4,29 |
3,41 |
79 |
Kaseinindholdet gennem laktationen var for alle racer stigende. Stigningen
var størst for Jersey og RDM steg lidt mere end SDM.
Kaseinindholdet:
|
0-100 dage |
2-300 dage |
Jersey |
3,1 |
3,7 |
RDM |
2,8 |
3,1 |
SDM |
2,6 |
2,8 |
Det er generelt for materialet, at der er en betydelig variation i
kaseintallet på tværs af køer indenfor samme race og lakationsstadie.
I kommende projekter vil vi forsøge at klarlægge kilden til variation af
kasein og blandt andet finde ud af, hvordan fodringen påvirker indholdet i
mælken.
Flere oplysninger: LotteB.Larsen@agrsci.dk