Mælkens indhold af kasein varierer med race og laktationsstadie

22.marts 2002

De første resultater i et projekt, hvor renprotein i mælk er undersøgt, viser at:

·        Indholdet af kasein er højst i mælk fra Jersey og RDM.

·        Målt som den andel af mælkens totalprotein der findes som kasein ligger SDM cirka 2 procentenheder lavere end de to andre racer.

·        Indholdet af kasein varierer med laktationsstadiet.

·        Indhold af protein og kasein stiger generelt gennem laktationen.

Hos RDM og Jersey stiger kaseintallet fra et niveau på 78 først i laktationen til et niveau på 80-81 i slutningen af laktationen. Hos SDM er tallet stabilt gennem laktationen

Resultaterne stammer fra en screening der er lavet på i alt 99 køer fordelt på racerne SDM, RDM og Jersey. Der blev udtaget 3 prøver fra hver ko på forskellige tidspunkter af laktationen. Køerne var alle fodret ens med KFC’s basisration af fuldfoder med majsensilage, græsensilage, korn, pulpetter og rapskager suppleret med A-blanding iAMS-erne.

Screeningen viste indholdet i mælken af råprotein, kasein og kaseintallet. Tallene ses i tabellen herunder.

Gennemsnitlig indhold i mælken af:

 

Råprotein

Kasein

Kaseintal

SDM

3,45

2,68

77

RDM

3,8

3,01

79

Jersey

4,29

3,41

79

Kaseinindholdet gennem laktationen var for alle racer stigende. Stigningen var størst for Jersey og RDM steg lidt mere end SDM.

Kaseinindholdet:

 

0-100 dage

2-300 dage

Jersey

3,1

3,7

RDM

2,8

3,1

SDM

2,6

2,8

Det er generelt for materialet, at der er en betydelig variation i kaseintallet på tværs af køer indenfor samme race og lakationsstadie.

I kommende projekter vil vi forsøge at klarlægge kilden til variation af kasein og blandt andet finde ud af, hvordan fodringen påvirker indholdet i mælken.

Flere oplysninger: LotteB.Larsen@agrsci.dk