Smagstest af forskellige mælketyper Januar
2010 |
|
|
|
I
et fodringsforsøg
ved Kvægbrugets Forsøgscenter (KFC) i 2007 er betydning af fedttildeling for
mælkens sammensætning og smag blevet undersøgt i Jersey og Dansk Holstein
køer. Der indgik en kontrolfodring og fodring med to slags fedttilskud, dels
en mættet fedtkilde med et højt indhold af palmitinsyre,
dels et supplement af raps- og hørfrø, der er rige på umættet fedt. Foderets betydning for mælkens
sammensætning Palmitinsyre Fodring
med tilskud af palmitinsyre viste, at indholdet af palmitinsyre i mælken steg med op til 30%
sammenlignet med kontrolfoder for begge racer. Denne ændring blev ledsaget af
et fald i såvel stearinsyre som kortkædede fedtsyrer. Raps- og hørfrø Fodring
med raps- og hørfrø var sammensat, således, at foderets fedtsyresammensætning
lignede fedtsyresammensætningen ved fodring med græs, hvor især linolensyre findes i et højt niveau. Linolensyre
er en umættet fedtsyre, - en omega-3 fedtsyre, der anses for at være gavnlig
for den humane sundhed. Ved denne fodring steg mælkens indhold af linolensyre med op til 80% for
Dansk Holstein køer, mens stigningen kun var omkring 40% for Jerseykøer. |
|
Betydningen af race, lagring og
foder på mælkens smag Smagen
af mælken fra KFC blev bedømt af et trænet smagspanel. Her fandt panelet at
de største forskelle på smagen skyldtes racen, idet Jersey mælk, grundet det
højere fedtindhold, havde en kraftigere flødelugt og – smag, ligesom denne
mælk var mere cremet og havde en mindre hvid, mere gul farve (Figur 1).
Forskellen mellem mælk fra samme race fodret med de forskellige fodertyper
var mindre og oftest ikke systematisk. |
|
|
|
Foto: Jens Michael Madsen |
Foto: Jens
Michael Madsen |
|
|
Endelig
blev mælk fra raps/hørfrøfodring sammenlignet med mælk fra kontrolfodring ved
en forbrugertest, hvor 200 forbrugere i et supermarked bedømte, at der var forskel på de to mælketyper.
Testen var en triangeltest med tre prøver: to af den ene type mælk og én af
den anden type mælk. Det gjaldt om at udpege den prøve, der adskilte sig fra
de to andre. Efterfølgende blev de forbrugere, der udpegede den rigtige,
spurgt om hvilken prøve, de foretrak, og her var der ikke forskel på de to
typer. Forsøget
viser altså, at det er muligt at øge mælkens indhold af linolensyre
med op til 80% for Holstein køer ved at give tilskud
af hør- og rapsfrø i foderet. Denne ændring i
indholdet har en lille indflydelse på smagen, men dog ikke i negativ retning. Du
kan læse mere om afgræsning og mælkens smag i Ny
Kvægforskning august 2009 og mere om projektet her. Denne
artikel har været bragt i Ny
Kvægforskning, december 2009 |
|
Yderligere oplysninger:
|