KFC får nyt udstyr til
mælkeudtagning Maj 2007 |
|
Foreningen
Plan-Danmark har nu bevilget penge til, at
mulighederne for udtagning af mælkeprøver på Kvægbrugets Forsøgscenter kan udvides
væsentligt. Disse muligheder er afgørende for både igangværende og fremtidige
projekter. |
|
|
Produktion af forskellige
mælketyper Fra
nytår har Kvægbrugets Forsøgscenter sammen med Arla og Århus Universitet iværksat
projekter, der muliggør produktion af specielle mælketyper rettet mod
differentierede ønsker hos forskellige grupper af forbrugere. Projekterne
skal bl.a. vise, hvad forskellige typer af fedt betyder for køernes sundhed
og mælkeydelse samt for sammensætningen af fedtsyrer i mælken og dermed
betydning for den humane sundhed. Du kan læse mere om projekterne her. |
Udtagning af mælkeprøver Indtil
nu har udtagning af mælkeprøver været baseret på udtagning af max. 40
milliliter mælk pr. malkning. I de nye projekter er det nødvendigt at udtage
al mælken, efter at en given ko er malket, dvs. op til 25- |
Mælkeprøver har indtil nu været baseret på udtagning af max. 40 ml mælk pr. malkning |
Nyt særskilt mælkerum Disse
prøver skal anvendes til smagspaneler af henholdsvis trænede ’smagsdommere’
og almindelige forbrugere. Derfor skal hygiejne og køleforhold være optimale
og skånsomme, så prøverne kan udtages uden risiko for forurening med
urenheder fra stalden. Der må heller ikke ske en for hård fysisk behandling
af mælken. Der
skal derfor bygges et særskilt mælkerum i
forbindelse med malkerobot-rummet og heri etableres
et anlæg, der, automatisk kan udtage og køle mælken fra de køer, som på et
givet tidspunkt skal have udtaget prøver. Yderligere oplysninger: Centerleder Christian Børsting, Kvægbrugets Forsøgscenter |
KFC’s malkerobotrum hvortil der skal bygges et særskilt mælkerum |