Bestemmelse af tørstofindhold i majsensilage

 

April 2009

 

Et nyudviklet skærehoved til det lange eldrevne ensilagebor giver en mere præcis bestemmelse af tørstofindholdet i majsensilage viser en test på Kvægbrugets Forsøgscenter.


De stadigt højere ensilagesiloer har gjort det nødvendigt at udvikle den måde, man udtager ensilageprøver på. Oprindeligt blev ensilageprøverne udtaget ved at ”støde” et spyd ned i ensilagen, men efterhånden blev der sat gevind på spyddet, så man kunne bore det ned. Først var det med håndkraft, men efterhånden som siloerne blev stadigt højere, udviklede Frøsalget sammen med rådgiverne et eldrevet ensilagebor, der gjorde det muligt at udtage prøver i ned til 5 meters dybde.

Tørstofindhold blev målt for højt

Også Kvægbrugets Forsøgscenter (KFC) gik over til at få udtaget prøver med det lange ensilagebor. Men KFC opdagede, at prøver, udtaget i majsensilage i stor dybde med det lange eldrevne ensilagebor, konsekvent gav 2 - 4 procentenheder højere tørstofindhold end grønprøver, der var samleprøver udtaget af samtlige læs under indlægning i siloen. Den forskel var der ikke, da spyddet blev stødt ned med håndkraft.


KFC, Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet (DJF) og Dansk Kvæg gennemførte derfor i samarbejde en test af det eldrevne ensilagebor i en 3 meter høj plansilo med majsensilage, hvor vi sammenlignede med prøver, der enten var udtaget vandret i endefladen med et kort ensilagebor eller med det ensilagespyd, der anvendes af det hollandske laboratorium Blgg. Testen bekræftede, at tørstofindholdet blev målt for højt med det lange ensilagebor både i forhold til de vandret udtagne prøver og i forhold til prøver udtaget med Blggs ensilagespyd.

 



Test af forskelligt prøveudtagningsudstyr på KFC

 

 

 

Nyt skærehoved er udviklet

Sammen med Frøsalget har vi derfor udviklet et nyt skærehoved. Hypotesen var, at prøvematerialet inde i røret pressede vand væk fra ensilagen foran skærehovedet på grund den store gnidningsmodstand inde i røret. Prøvematerialet blev nemlig stærkt komprimeret inde i røret og problemet var stigende med stigende prøvedybde. Testen viste desuden, at problemet med at måle for høj tørstofprocent delvist kunne afhjælpes ved at tømme ensilageboret for hver halve meter i stedet for hver meter, som er normalt.

 

Åbningen på det oprindelige skærehoved er 39 mm, mens den indvendige diameter i røret er cirka 45 mm. For at få prøvematerialet til at fylde mindre, fik Frøsalget fremstillet skærehoveder med åbninger på 33, 35, 37 og 39 mm samtidig med, at de blev lavet koniske indvendigt og godstykkelsen gjort mindre, så der blev mere plads indvendigt.

 


Tørstofindhold i prøver af majsensilage udtaget med forskellige skærehoveder

Skærehoved (diameter)

Gammelt skærehoved, 39 mm

Nyt skærehoved, 39 mm

Nyt skærehoved, 37 mm

Nyt skærehoved,35 mm

Nyt skærehoved, 33 mm

Vandret boring (gammelt skærehoved, 39 mm)

Tørstof, %

36,3

34,7

32,9

33,2

32,9

33,4

 

Mindre diameter til eldrevne ensilagebor anbefales

En ny test på KFC viste, at de tre skærehoveder med diameter på 33, 35 eller 37 mm alle gav god overensstemmelse med vandret udtagne prøver, mens både det nye og det gamle skærehoved på 39 mm gav højere tørstofindhold. Man bør derfor skifte til de nye skærehoveder med mindre diameter, når der udtages prøver i majsensilage med eldrevet ensilagebor. De nye skærehoveder afprøves i øjeblikket i græsensilage. Resultatet heraf vil være med til at afgøre, om det bliver 33, 35 eller 37 mm, der bliver valgt som ny standard. Det nye skærehoved forventes klar til den kommende sæson.

 

Denne artikel har også været bragt i Ny Kvægforskning, april 2009

 

 

Flere oplysninger:

 

Rudolf Thøgersen, Dansk Kvæg

Tlf.: 8740 5317

E-mail: rut@landscentret.dk

 

Christian Friis Børsting, Kvægbrugets Forsøgscenter

Tlf.: 8999 1310

E-mail: Christian.Borsting@agrsci.dk

 

Martin Riis Weisbjerg, Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet

Tlf.: 8999 1181

E-mail: Martin.Weisbjerg@agrsci.dk