De stadigt højere ensilagesiloer har gjort det nødvendigt at udvikle den
måde, man udtager ensilageprøver på. Oprindeligt blev ensilageprøverne
udtaget ved at ”støde” et spyd ned i ensilagen, men efterhånden blev der sat
gevind på spyddet, så man kunne bore det ned. Først var det med håndkraft,
men efterhånden som siloerne blev stadigt højere, udviklede Frøsalget sammen med rådgiverne et eldrevet ensilagebor, der gjorde det muligt at udtage prøver i ned
til 5 meters
dybde.
Tørstofindhold blev målt for højt
Også
Kvægbrugets Forsøgscenter (KFC) gik over til at få udtaget prøver med det
lange ensilagebor. Men KFC opdagede, at prøver,
udtaget i majsensilage i stor dybde med det lange eldrevne ensilagebor, konsekvent gav 2 - 4 procentenheder højere
tørstofindhold end grønprøver, der var samleprøver udtaget af samtlige læs
under indlægning i siloen. Den forskel var der ikke, da spyddet blev stødt
ned med håndkraft.
KFC, Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet (DJF) og Dansk Kvæg gennemførte
derfor i samarbejde en test af det eldrevne ensilagebor
i en 3 meter
høj plansilo med majsensilage, hvor vi sammenlignede med prøver, der enten
var udtaget vandret i endefladen med et kort ensilagebor eller med det ensilagespyd, der anvendes af
det hollandske laboratorium Blgg. Testen
bekræftede, at tørstofindholdet blev målt for højt med det lange ensilagebor både i forhold til de vandret udtagne prøver
og i forhold til prøver udtaget med Blggs
ensilagespyd.
|
Test af forskelligt prøveudtagningsudstyr på KFC
|
Nyt skærehoved er udviklet
Sammen
med Frøsalget har vi derfor udviklet et nyt
skærehoved. Hypotesen var, at prøvematerialet inde i røret pressede vand væk
fra ensilagen foran skærehovedet på grund den store gnidningsmodstand inde i
røret. Prøvematerialet blev nemlig stærkt komprimeret inde i røret og
problemet var stigende med stigende prøvedybde. Testen viste desuden, at
problemet med at måle for høj tørstofprocent delvist kunne afhjælpes ved at
tømme ensilageboret for hver halve meter i stedet for hver meter, som er
normalt.
Åbningen
på det oprindelige skærehoved er 39 mm, mens den indvendige diameter i røret
er cirka 45 mm.
For at få prøvematerialet til at fylde mindre, fik Frøsalget
fremstillet skærehoveder med åbninger på 33, 35, 37 og 39 mm samtidig med, at de
blev lavet koniske indvendigt og godstykkelsen gjort mindre, så der blev mere
plads indvendigt.
Tørstofindhold i prøver af majsensilage udtaget med forskellige
skærehoveder
|
Skærehoved
(diameter)
|
Gammelt skærehoved, 39 mm
|
Nyt skærehoved, 39 mm
|
Nyt skærehoved, 37 mm
|
Nyt skærehoved,35 mm
|
Nyt skærehoved, 33 mm
|
Vandret boring (gammelt skærehoved, 39 mm)
|
Tørstof, %
|
36,3
|
34,7
|
32,9
|
33,2
|
32,9
|
33,4
|
Mindre diameter til eldrevne ensilagebor anbefales
En
ny test på KFC viste, at de tre skærehoveder med diameter på 33, 35 eller 37 mm alle gav god
overensstemmelse med vandret udtagne prøver, mens både det nye og det gamle
skærehoved på 39 mm
gav højere tørstofindhold. Man bør derfor skifte til de nye skærehoveder med
mindre diameter, når der udtages prøver i majsensilage med eldrevet ensilagebor. De nye skærehoveder afprøves i øjeblikket i
græsensilage. Resultatet heraf vil være med til at afgøre, om det bliver 33,
35 eller 37 mm,
der bliver valgt som ny standard. Det nye skærehoved forventes klar til den
kommende sæson.
|
Flere oplysninger:
Rudolf Thøgersen, Dansk Kvæg
Tlf.:
8740 5317
E-mail: rut@landscentret.dk
Christian
Friis Børsting, Kvægbrugets Forsøgscenter
Tlf.: 8999 1310
E-mail:
Christian.Borsting@agrsci.dk
Martin
Riis Weisbjerg, Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet
Tlf.: 8999 1181
E-mail: Martin.Weisbjerg@agrsci.dk
|