Kvægspeciale klasse fra Vejlby Landbrugsskole på besøg på KFC Maj 2006
|
|
Der er mange besøgende på KFC i løbet af året og de fleste har forhåbentlig en god oplevelse, når de besøger KFC. I marts var der besøg fra Vejlby Landbrugsskole og der bad vi en af eleverne om at skrive om sine oplevelser. Det gjorde Carina Christensen, så her er hendes beretning. |
|
Et vildt fascinerende besøg havde
vi onsdag den 22. marts 2006, hvor vi – lærer Jens Christian Holgaard og elever fra Modul 2 og 4 fra kvægspeciale
klassen kom på besøg på Kvægbrugets Forsøgscenter. Vi mødte op og blev
introduceret af Rundvisningen Vi
blev vist rundt i alle staldafsnit; malkekvæg ved malkerobotterne, opdræt som
går i samme stald som malkekøerne, kalve i enkeltbokse udenfor, kalve samlet
i flok indenfor, ungkvier i samme stald med
ungtyrene og til sidst foderladen. |
|
Forsøgene Forsøgene
styres typisk af forskerne på Foulum, der sender en plan for forsøgene til
KFC, hvor personalet finder ud af det rent praktiske og de arbejder derefter
sammen. Man prøver så meget som muligt at gøre KFC så tæt på konventionelt
landbrug som muligt, men pga. forsøgene kan det ikke undgås at blive lidt
firkantet. Arbejdet på KFC består i at passe køerne som man også gør ude ved
landmanden, men man skal tage højde for forsøgenes restriktioner. Arbejdet på KFC |
|
Klovprojektet med to forskellige klovbade var et af de
forsøg der blev fortalt om |
|
|
|
Mange vil have glæde af et besøg på KFC For
folk fra ”det øvrige samfund” og fremtidige kvægbrugere vil det være
interessant at se arbejdet på KFC. Se hvordan der arbejdes med forsøgene, og
hvad der forskes i, så der kan komme nogle resultater ud til kvægbruget som
påvirker det praktiske arbejde, det økonomiske, avlen, miljøet i og udenfor
stalden samt tankegangen omkring sundhed, dyrevelfærd
mm. i kvægbruget. Her finder man svar på de problemer, der opstår i
kvægbruget og forsøgene gør kvægbruget mere klar til at komme problemer i
forkøbet – f.eks. ved forebyggelse af sygdom, så der kommer
omkostningsbesparelser på dyrlægeregningen. Optimal indtagelse af råmælk med
det samme lige efter fødsel inden der opstår sygdomme eller evt. at,
dødeligheden stiger osv. I det hele taget større kendskab i genetikken,
biologien, fysiologien, adfærden og hvordan de påvirkes af miljøet.
Overlevelsen i kvægbruget i dag kræver, at man kan udføre praktisk arbejde
med ”gefühl”, men også at man har hovedet til at
sidde rigtig – dette kræver arbejdet også på KFC! En udfordrende
arbejdsplads, der indebærer spænding, og hvor man kan få stillet sin
nysgerrighed! |
|
Vi siger mange tak for besøget! Yderligere oplysninger: Mette Eriksen, KFC |