Genernes
betydning for kødets mørhed
Juli 2005 |
|
Forskellige
fodringsstrategiers indvirkning på nedbrydning på muskelprotein og dermed
kødets mørhed hos ungtyre er nu blevet undersøgt.
Resultaterne viste ingen direkte sammenhæng mellem fodringsstrategierne og
aktiviteten af de gener, som menes at være et udtryk for muskelnedbrydning.
Dog er der ting, som peger i retning af, at restriktiv fodring, kombineret
med ad libitum fodring 4 uger før slagtning, alligevel medvirker til øget
muskelnedbrydning. |
|
Nedbrydning af muskelprotein
forbedrer kødets mørhed Mørhed er en af de vigtigste egenskaber for oksekødets kvalitet. Tidligere studier har vist, at man kan forbedre mørheden af kødet, hvis man kan forøge nedbrydningen af muskelprotein i det levende dyr på slagtetidspunktet. Muskelproteinet i dyret omsættes hele tiden – dvs. der opbygges og nedbrydes hele tiden muskelprotein. Hos dyr i vækst er opbygningen større end nedbrydningen, hvorved der aflejres protein i musklerne. |
|
Højt foderniveau øger
nedbrydningen Nedbrydningen
af muskelprotein kan påvirkes via fodringen – et højt foderniveau vil kunne
forøge nedbrydningen. Målet er at
finde frem til lige præcis de fodringsstrategier, som kan maksimere
nedbrydningen af muskelprotein på slagtetidspunktet. Man har vist, at
nedbrydningen af muskelprotein maksimeres under kompensatorisk vækst.
Kompensatorisk vækst kan forklares som den højere tilvækst, som et dyr opnår
i den afsluttende periode med ad libitum fodring efter at have været fodret
restriktivt i en længere periode. Den kompensatoriske tilvækst er forholdsvis
større end tilvæksten hos dyr, som er fodret ad libitum gennem hele perioden.
|
|
Tre fodringsniveauer er undersøgt
Forsøget
”Større
Ungtyre” er et samarbejdsprojekt mellem Slagteriernes Forskningsinstitut,
Dansk Kvæg, DJF og KFC. Her undersøger vi bl.a. sammenhængen mellem
fodringsstrategier, nedbrydning af muskelprotein på slagtetidspunktet og
kødets mørhed. Resultaterne, som præsenteres her,
er lavet på de ”små” ungtyre, som er slagtet ved ca.11 mdr. alderen.
Ungtyrene blev fodret efter tre forskellige fodringsstrategier:
|
|
Muskelproteinets nedbrydning
styres af gener For
at få et udtryk for nedbrydningen af muskelprotein på slagtetidspunktet har
vi undersøgt genaktiviteten i calpainsystemet. Calpainsystemet er et af de enzymsystemer, som er vigtigt
for nedbrydningen af muskelprotein i oksekød. Enzymsystemet består af enzymer
- calpainer, somnedbryder
muskelprotein og af et protein – calpastatin, som
hæmmer aktiviteten af calpainerne. En øget
proteinnedbrydning kan derfor opnås enten med en øget koncentration af de
aktive calpainer eller med et fald i
koncentrationen af calpastatin. Ingen afgørende forskel mellem
fodringsstrategierne – og dog… Resultaterne
viste, at der ikke er signifikant forskel på genernes aktivitet (genekspressionen) af hverken calpastatin
eller calpain (figur 1) mellem de forskellige
fodringsstrategier. Der er dog en tendens til et fald i genaktiviteten for
både calpain og calpastatin
hos HØJ i forhold til K og LAV. Vi forventede, at denne gruppe med
kompensatorisk vækst havde haft en forholdsvis høj calpainaktivitet.
Det er derfor overraskende, at genaktiviteten af calpain
er lavest i denne gruppe. |
|
Figur 1. Genaktiviteten af µ-calpain
n og calpastatin
n for de 3 forskellige fodringsstrategier: LAV
= fodring med majsensilage med lavt energi indhold , HØJ = fodring som LAV
men slutfodres de sidste 4 uger før slagtning til mere energirig
majsensilage-byg blanding eller K = fodring ad
libitum med kraftfoder hele perioden. |
|
Ungtyrene
fra HØJ gruppen har dog samtidig et endnu større fald i genaktiviteten af calpastatin. Det er derfor muligt, at denne gruppe reelt
har en øget nedbrydning af muskelprotein grundet et fald i koncentrationen af
calpastatin. Det er også muligt, at der ikke er en
direkte sammenhæng mellem calpain-genernes
aktivitet, som vi her har målt og aktiviteten af selve calpainenzymet
i musklerne. Det vil derfor være interessant at undersøge aktivitetsniveauet
for enzymet calpain og proteinet calpastatin. Nye analyser vil blive lavet i den kommende
tid for at finde et svar på disse spørgsmål. Yderligere oplysninger
hos Malene.Houbak@agrsci.dk |