Fosforylering - mekaniske til regulering af proteiners aktivitet
Fosforylering er en meget udbredt mekanisme til regulering af proteiners aktivitet. Mange proteiner findes i en fosforyleret og en ikke-fosforyleret form med forskellig aktivitet. Kaseiner er ”stærkt” fosforylerede proteiner. Fosforyleringen foregår i små grupper og er meget vigtig for mælkens funktionelle egenskaber. Studier ved Institut for Fødevarer har vist at en større andel af de mest fosforylerede kaseiner er forbundet med dårlige koaguleringsegenskaber.
Mælk fra tre malkekvægracer vil blive undersøgt
For at se nærmere på de detaljerede forforyleringsmønstre i mælk fra enkeltkøer er der nu blevet indsamlet mælk fra tre malkekvægracer: Dansk Holstein og Jersey (leveret af køerne ved Danmarks Kvægforskningscenter) og Svensk Rød (leveret fra Arla) med henblik på at analysere variationen i kaseinernes fosforyleringsmønstre i mælken. Målet er at få et overblik over det detaljerede fosforyleringsmønster på molekylært plan og i mælken fra disse tre malkekvægracer – og i næste trin – at sammenligne til mælk med forskellige koaguleringsegenskaber.
Hvis det viser sig, at der er forskel mellem racer, kan dette have potentielt stor betydning for hvordan mælkens detaljerede molekylære sammensætning indvirker på den teknologiske kvalitet.
Projektet er et samarbejde mellem Arla Foods og Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet. |