Kan skånehold gavne de halte køer?

Marts 2011

 

 

Nogle af KFC’s køer vil i den nærmeste fremtid indgå i et forsøg, som skal se nærmere på, om køer med halthedsproblemer kan have gavn af at blive aflastet i skånehold.

 

 

Et nyt projekt ved KFC har til formål at belyse, i hvilken grad aflastning af halte køer i form af ophold i skåneområder medfører bedre velfærd og reducerer de afledede negative konsekvenser af halthed. Desuden vil projektet beskrive metoder til klinisk smertevurdering hos kvæg i forbindelse med halthed, og vurdere smertepåvirkning før og efter behandling hos kvæg ved en række almindeligt forekommende klovlidelser.

 

Det undersøges i hvor høj grad aflastning af halte køer ved ophold i skånehold (færre dyr, mere eftergiveligt gulv og nemmere adgang til foder) påvirker koens velfærd, samt ydelse og foderoptagelse. Når der findes en halt ko, som skal indgå i forsøget, følges den med en ikke-halt kontrol-ko, så de parvis bliver sat ind i ét af følgende hold:

 

·          et lille skånehold med nem adgang til foder og gummi på spalterne

·          forbliver i det store hold af køer

Beskrivelse: skaane_opstaldning_web

Skåneområde til køerne med færre dyr, gummi på spalterne og nem adgang til foder

 

Registreringer af klovenes tilstand og køernes adfærd

Klovenes tilstand undersøges og registreres ved start af forsøgsperioden, lige før forsøget, efter forsøget samt efter vask/beskæring i klovbeskæringsboks.

 

Endvidere registreres køernes smertefølsomhed ved mekanisk stimulering) ved starten, midt og sidst i forsøgsperioden. Læs mere...

 

Måling af smertefølsomhed ved mekanisk stimulering er en internationalt anerkendt metode til måling af smertefølsomhed ved hjælp af mekanisk trykpåvirkning. Metoden er for nyligt blevet tilgængelig ved DJF, men har hidtil ikke været anvendt på malkekøer. Derfor vil der blive gennemført en mindre undersøgelse med ca. 20 malkekøer, med henblik på at validere og implementere metoden.

 

Beskrivelse: klovbeskaering_web

Registreringer i forbindelse med klovbeskæring

 

Endelig bliver der foretaget registreringer af køernes æde- og liggeadfærd, aktivitet, samt foderoptagelse og ydelse i hele forsøgsperioden.

 

Finansiering

Delprojektet udføres af Lene Munksgaard, Mette S. Herskin, samt en tekniker (DJF) i samarbejde med Pia Haubro (KU-Life) samt Peter Raundal som er erhvervs ph.d. ved Videnscentret for Landbrug, Kvæg. En del af undersøgelserne i projektet udføres på Kvægbrugets Forsøgscenter og en del i udvalgte besætninger, i forbindelse med gennemførelse af ph.d.-projektet.

Læs mere om projektet her.

 

Læs omtale af hele ph.d. projektet 2011 på Landbrugsinfo: Klovlidelsers velfærdsmæssige betydning, 2011

 

Formidlet med støtte fra EU og Fødevareministeriets Landdistrikstprogram.

 

 

Flere oplysninger

Lene Munksgaard
E-mail:
Lene.Munksgaard@agrsci.dk