Kvægbrugets Forsøgscenter


Home

Forskningsprojekter

Maskiner og teknologi
Besøg os
Nyhedsarkiv
Ny kvægforskning
Kontakt

 

 

Abonnér gratis på DKC's nyhedsmail

og Ny Kvægforskning:

 

 

 

 



Effekt af grovfoderkvalitet ved lav protein-forsyning

 

Et forsøg ved Kvægbrugets Forsøgscenter er i gang med at undersøge, hvilken betydning kvaliteten af grovfoderet har i forbindelse med henholdsvis høj og lav proteintildeling. Forsøget er en del af projektet ”Miljømæssige fodringsstrategier til malkekøer”.

Nyere danske undersøgelser indikerer, at rationer med grovfoder af høj fordøjelighed er mindre følsomme over for lav proteintildeling mht. foderoptag og mælkeproduktion, idet den højere grovfoderkvalitet mindsker kravet til vomnedbrydeligt protein.

 

Miljømæssigt set er det af stor relevans at kunne reducere protein-niveauet, da et lavere proteinindhold vil resultere i reduceret proteinoverskud og dermed reduceret kvælstoftab. En bedre grovfoderkvalitet forventes således at gøre mælkeproduktionen mere N effektiv.

 

Et forsøg ved Kvægbrugets Forsøgscenter er i gang med at undersøge, hvilken betydning kvaliteten af grovfoderet har i forbindelse med henholdsvis højt og lavt proteinniveau. Forsøget er en del af projektet ”Miljømæssige fodringsstrategier til malkekøer”. I forsøget indgår der fire foderblandinger. Disse er kombineret af to grovfoderkvaliteter/typer, nemlig høj vs. lav fordøjelighed baseret på græs- og majsensilage af forskellig kvalitet/høsttidspunkt og to forskellige protein-niveauer på tværs af de to grovfodertyper.

 

 

 

 

Det helt centrale i forsøget er køernes foderudnyttelse og samspillet til foderoptagelse og mælkeproduktion. Der er en forventning om, at foderoptagelse og mælkeproduktion kan opretholdes ved en lavere proteintildeling, når grovfoderets fordøjelighed er høj, mens foderoptagelse og mælkeproduktion forventes at falde ved lav proteintildeling, når grovfoderets fordøjelighed er lav. Da fordøjeligheden påvirker en række processer i vommen, forventes det, at dette vil afspejles i mælkens kvalitet, og bl.a. give forskelle i fedtsyresammensætningen.

 

Se bilag fra Fodringsdagen i Herning, september 2012.

 

Læs mere om projektet under ”Miljømæssige fodringsstrategier til malkekøer”.

 

Formidlet med støtte fra EU og Fødevareministeriets Landdistriktsprogram.

 

 

Flere oplysninger

Lene Nielsen

Email: Lene.Nielsen@agrsci.dk

Tel.: +45 8999 1112


     

 

 

 

 

 

 

 

 

Kvægbrugets Forsøgscenter • Forskningscenter Foulum • Burrehøjvej 49, Boks 50 • 8830 Tjele • Tlf. 8799 1500 • Fax 879 1501 • Email: lindas.soerensen@agrsci.dk