Projektets tre arbejdspakker
Arbejdspakke 1: Intensive forsøg i klimakammer
Denne arbejdspakke vil undersøge foderværdi, metanproduktion og mælkens sammensætning ved stigende tildeling af dansk dyrket oregano i rationer til fistulerede malkekøer. Fordøjelighed af de enkelte næringsstoffer og vommiljø (pH, VFA) vil blive målt som et udtryk for foderværdi. Gasproduktionen vil blive målt mens køerne opholder sig i dyrevenlige ”rygekabiner” på AU Foulum, og metanproduktionen vil blive relateret til foderoptagelse og mælkeproduktion. Mælkeprøver fra de enkelte køer bruges i arbejdspakke 2.
Arbejdspakke 2: Undersøgelse af mælkens fedtsyresammensætning og smag
Der tages mælkeprøver fra de enkelte køer ved slutningen af hver forsøgsperiode, og disse analyseres for fedtsyresammensætning og aromasammensætning. For fedtsyrer vil der være særlig fokus på at følge ændringer i linolensyreindhold, fytansyreindhold og forholdet mellem n3 og n6 fedtsyrer.
Arbejdspakke 3: Praksis – dyrkning og praksisforsøg
I arbejdspakke 3 etableres der marker på minimum 1 ha med oregano hos to økologiske mælkeproducenter med AMS. Oregano ensileres i baller med så høj tørstofprocent som muligt, og ensilagerne analyseres for indhold af aktive stoffer for at belyse indholdet heraf sammenlignet med kommercielt tørret oregano. Der etableres fodringsforsøg i begge besætninger, hvor køerne tildeles rationer enten uden eller med oregano i en dosis fastlagt i arbejdspakke 1. Metanproduktionen estimeres vha. ”sniffere”, der måler metan i koens udåndingsluft ved besøg i AMS.
Projektperiode og finasiering
Projektet løber fra 1. januar 2015 til 31. december 2018. De forventede resultater vil ved projektets afslutning blive offentliggjort på Aarhus Universitets hjemmeside, og resultaterne stilles gratis til rådighed for alle parter.
|