LandTV har bl.a. besøgt Kvægbrugets Forsøgscenter og Forskningscenter Foulum, hvor man i øjeblikket er i gang med at finde en menu til malkekøerne, så de laver mælk med en sundere fedtsammensætning.
Forskerne arbejder også på at finde frem til køer, der giver en særlig god mælk til osteproduktion. Det stiller nye krav til landmanden:
”Landmanden skal ikke længere levere alt mælk i den samme tank. Fremover kan han i stalden måle mælkens værdi i forhold til osteproduktion og kan så lede den bedste del af mælken hen i en tank for sig selv. Det betyder også, at kvægavleren kan avle efter køer med bestemte egenskaber i forhold til de ønskede mælketyper”, siger Christian Børsting, der er leder af Kvægbrugets Forsøgscenter i Foulum.
|
I programmet ”Mælk er ikke kun mælk” aflægger LandTV også besøg på det sønderjyske mejeri Naturmælk, der blandt meget andet laver en café-mælk, der målrettet til behovet for at piske en flot mælkeskum i kaffebaren på storbyernes caféer.
Vi møder desuden en af mejeriets biodynamiske leverandører, der kun fodrer sine køer med hø og eksperimenterer med sammensætningen af urter i græsmarken.
Se TV-udsendelsen: "Mælk er ikke kun mælk".
|