Danske landmænd afliver hvert år mere end 28.000 jerseytyrekalve allerede få timer efter fødslen. Det kan ikke betale sig at fede dem op til slagtning. Tyrekalve af andre malkekvægsracer risikerer i fremtiden at lide samme skæbne, når tilskuddet fra EU – den såkaldte handyrpræmie – ventes at forsvinde i 2014.
For at undgå en øget aflivning og eksport af spædkalve fra mælkeproduktionen er danske kvægavlere derfor i gang med at udvikle en ny slagtekalveproduktion, der kan hænge sammen uden EU-støtte. Målet er at producere en slagtekalv, hvor moderen er malkeko, mens faren er kødkvægstyr. Krydsningskalven vil være større fra fødslen, vokse hurtigere og have en højere kødkvalitet end den rene malkekvægskalv.
”Vi er gået med i krydsningsprojekt for at skabe merværdi på tyrekalvene ved at krydse kødkvæg ind på de ringeste af vores jerseykøer”, siger mælkeproducent Anders Thomsen fra Fuglsang I/S i Himmerland. Gården med 600 jerseykøer er blandt de 50 malkekvægsbesætninger, hvor nogle af køerne i disse måneder får krydsningskalve. Resultatet af projektet bliver i første omgang op mod 900 krydsningskalve, som ifølge Per Spleth fra Videncentret for Landbrug kan afsættes til et højpris-marked i udlandet.
Også Kvægbrugets Forsøgscenter er gået ind i arbejdet på at forbedre vilkårene for kødproducenterne. Der er startet et nyt projekt op, som skal belyse økonomien, effektiviteten og kvaliteten i kødproduktion, når den er baseret på krydsninger imellem Limousine og malkeracerne Holstein og Jersey. Læs mere…
|