Ti år med slagtekalveforsøg på KFC December 2010 |
|||
Siden oprettelsen af KFC for 10
år siden er der gennemført en stribe forsøg med slagtekalve. Udover
produktionsforsøgene på KFC har der også foregået sideløbende aktiviteter på
DJF i Foulum af mere basal aktivitet, ligesom der i andre tilfælde er gennemført
afprøvninger i praksis. Alt i alt er der kommet mange spændende resultater ud
af disse aktiviteter, og nærværende artikel opsummerer, hvad vi har opnået
hidtil med hensyn til kraftfodertyper, halm og hø. For de specifikke
resultater henvises til tabeller præsenteret i tidligere numre af Ny
Kvægforskning. En samlet gennemgang af resultater vedr. majsbaserede rationer
vil følge i løbet af 2011. |
|||
I
takt med specialiseringen af slagtekalveproduktionen i Danmark, blev det mest
udbredte fodringsprincip at fodre med pelleteret kraftfoder i automater og
tildele halm som eneste strukturfoder. For at opnå høj tilvækst og god
slagtekvalitet blev der fodret med kraftfoder med et stivelsesindhold omkring
350 g/kg. Ved supplerende tildeling af fx valset byg, kan rationens samlede
stivelsesindhold nemt blive over 400 g/kg. Selvom det ikke blev systematisk
undersøgt i starten, så afslørede slagtefund, at 10-15 % af slagtekalvene,
fra den specialiserede slagtekalveproduktion, havde leverbylder. |
|
||
Også
i forsøg var det vist, at meget stivelsesrige rationer kunne give problemer
med leverbylder. Et dansk review fra 2001 af
Refsgaard Andersen slog fast, at fodringen var den store synder, fordi vommen
blev ’sur’. Denne vomacidose medfører beskadigelser
af vomslimhinden, og det sure miljø favoriserer
væksten af nekrosebakterier i vommen, som via den beskadigede vomslimhinde føres med portåreblodet
til leveren. Her etablerer bakterierne så de karakteristiske indkapslede
bylder. En rapport fra Dansk Kvæg i 2002 af Anne Mette Kjeldsen mfl. fra
Dansk Kvæg dokumenterede problemets omfang i Danmark og viste, at slagtekalve
belastet af sygdom, fx lungelidelser, havde flest leverbylder. En egentlig
årsagssammenhæng blev ikke fastlagt. De sygdomsrelaterede forhold vil blive
omtalt i en senere artikel, da vi netop nu har fokus på disse aspekter. Da
problemkomplekset sur vom og leverbylder er udtalt i slagtekalveproduktionen,
har vores undersøgelser på KFC fokuseret på at ændre på fodringen for at
reducere dette problem. Mindre stivelse og flere
fordøjelige cellevægge Det
første fodringsforsøg gennemført med tyrekalve på KFC i 2001-2003 fokuserede
på, om kraftfoderets egenskaber kunne ændres ved, at en del af stivelsen blev
ombyttet med fordøjelige cellevægge. Kontrolfoderet havde et højt
stivelseindhold på 390 g/kg og et lavt indhold af fordøjelige cellevægge på
92 g/kg. Dette stivelsesniveau lignede en ekstrem men dog realistisk fodring.
Forsøgsfoderet indeholdt kun 240 g/kg stivelse og 222 g/kg cellevægge. Forskellen
skyldtes, at en del hvede var ombyttet med 20 % roepulpetter
og 8 % grønpiller. Begge typer kraftfoder var pelleterede. Der
var ingen forskelle på tilvækst og slagtekvalitet, men der var en markant
lavere frekvens af leverbylder på holdet, der fik forsøgsfoderet. Nogle få
kalves levere var så markant angrebet, at deres trivsel var meget nedsat, fx
med 20-25 % lavere tilvækst til følge. Disse indgår i tilvækst gennemsnittet
og viser, at der på kontrolholdet generelt var større variation i mellem
bedste og dårligste dyr på holdet. En lignende forskel viste sig på
foderoptagelsen, hvor variationen i dag til dag foderoptagelse var størst på
kontrolholdet. Det tydede på, at forsøgsfoderet stabiliserede vommen, og
tilsvarende fandtes da også en vis forbedring af vompapiller
og vomslimhindens sundhed med forsøgsfoderet. For
at undersøge dette yderligere testede vi to lignende kraftfoderblandinger i
et forsøg med vomfistulerede tyrekalve i
vægtintervallet fra 160 til |
|||
Grovere kornandele eller mere ’by-pass’ stivelse En
anden strategi for at forbedre kraftfoderets vommæssige
egenskaber kunne være at gøre det mere groft eller at ’by-passe’
noget af kraftfoderets stivelse til fordøjelse i tyndtarmen, så det ikke
belaster vommen. Vi
har derfor for nyligt afprøvet et kontrolkraftfoder mod et groft
forsøgskraftfoder. Foder-sammensætningen var nøjagtig den samme, men
forskellen bestod i at korn- og proteinandele var grovere i forsøgsfoderet. Således
var den gennemsnitlige partikelstørrelse Hypotesen
om at øge andelen af ’by-pass’ stivelse i
kraftfoderet er god nok, men forsøg med malkekøer har vist, at kun få
kornkilder reelt indeholder ret meget by-pass
stivelse. Vi anvendte majs og milo i by-pass kraftfoderet, kaldet ’Slow’,
og ombyttede halvdelen af hvede og byg i kontrolfoderet med disse to
kornsorter. Det totale stivelsesindhold var 345 g/kg, og andelen af by-pass stivelse blev øget fra 25 g/kg til 68 g/kg. Ca.
20 % af stivelsen kunne altså forventes at blive ’by-passet’
til tyndtarmen. Produktionsforsøget på KFC viste ingen forskelle i tilvækst,
foderudnyttelse og slagtekvalitet mellem de to hold. |
|
||
Vommens
papiller og slimhinde kunne ikke forbedres væsentligt, men der sås mindre
rødme på papilspidserne hos ’Slow’, når vi
undersøgte vommen ved slagtning ( Vores
konklusion efter disse forsøg er derfor, at grovfoder ER nødvendigt for at få
en slagtekalvs vom til at fungere som en rigtig drøvtyggers og dermed undgå
sur vom og leverbylder. |
|||
Forsøg med grovfoder Mere halm Slagtekalve
opstaldes på dybstrøelse, og måling af deres
halmoptagelse kan være en vanskelig affære. Men vi har forsøgt og resultatet
er, at slagtekalve æder et sted mellem 0,3 og |
|||
Hø eller halm I
næste forsøg tilbød vi halvdelen af slagtekalvene fri adgang til kunsttørret grønhø (god kvalitets grønhø,
plus) ved siden af, at begge hold havde adgang til byghalm.
Desuden havde kalvene fri adgang til et helt almindeligt pelleteret
kraftfoder. Vi registrerede grønhø-optagelsen, som
var på ca. 0,6-0,8 kg/dag. Og effekten af dette grønhø
var markant. I
en stor praksisafprøvning faldt leverbyldefrekvensen fra 18 % på kontrolholdet
til ca. 5 % på holdet, der fik grønhø. Både i
praksis og i et tilsvarende produktionsforsøg på KFC var tilvækst (over 1300
g/dag fra indsættelse til slagtning) og slagtekvalitet upåvirket. Årsagen til
den mindre frekvens af leverbylder passede godt sammen med vores målinger i vomfistulerede tyrekalve, hvor vom pH blev højere og vomomsætningen af fibre bedre (flere cellulytiske
bakterier mm.) i de kalve, som åd grønhø. Ofte
spørges der til, om grønne fodermidler ikke kan give mørkere kødfarve. Vi testede derfor dette i forsøget med grønhø, og intet tyder på ændring i hverken kød eller talgfarve, når DF eller RD slagtekalve tilbydes grønhø. |
|
||
Græsensilage, wrap-hø
eller hø Udover
grønhø kan det være særdeles relevant at undersøge,
hvordan græsensilage, wrap-hø eller andre høtyper kan indgå i rationen til slagtekalve, men det har
vi endnu til gode at afprøve i forsøg. Fra praksis hører vi om gode
erfaringer med fx wrap-hø. Vi ved dog, fra vores
forsøg med kødkvægskalve fra 3 mdr. til slagtning ved ca. 12 mdr., at god 1.
slæts græsensilage fint kan udgøre op til 50 % af foderrationen (resten fra
kraftfoder) uden negative konsekvenser for tilvækst og slagtekvalitet. Vi
forventer, at noget lignende gælder for slagtekalve. Afslutning Udover ovennævnte forsøg med kraftfoder, hø,
halm og græsensilage har vi gennemført forsøg med både store og små andele
majshelsædsensilage i rationer til slagtekalve og store ungtyre. Vi har også
afprøvet, om slagtekalve kan finde ud af at vælge mellem kraftfoder og
majsensilage (Cafeteria-forsøg), så deres strukturbehov dækkes. Der udføres
lige nu forsøg med fuldfoderrationer af ensileret kernemajs, og der er netop
gennemført forsøg med kolbemajsensilage i 2009-2010. Når disse forsøg er
blevet afrapporteret, vil Ny Kvægforskning i løbet af 2011 samle op på
samtlige majs-baserede forsøg med slagtekalve. Du
kan læse mere om forsøgene og resultaterne på www.kfc-foulum.dk Folkene bag forsøgene Ovennævnte
forsøg er udført i tæt samarbejde mellem forskere ved DJF i Foulum, bl.a.
Niels Bastian Kristensen, og kvægbrugskonsulenter fra VfL,
Kvæg, hvor især Irene Fisker og Kirstine F. Jørgensen bør nævnes for deres
store indsats. Desuden har der været et godt samarbejde med foderstoffirmaer,
DLBR slagtekalves konsulenter og de forsøgsværter, der har lagt dyr og stald
til praksisafprøvningerne. Endelig har personalet i KFC’s
ungdyrstald, med Formidlet med støtte fra EU og
Fødevareministeriets Landdistriktsprogram. |
|||
Flere oplysninger: Mogens
Vestergaard E-mail:
Mogens.vestergaard@agrsci.dk |
|||