Projektets formål
- at fastlægge konsekvenserne af at anvende billig fodring af slagtekalve og ungtyre, baseret dels på hjemmeavlet foder og dels på alternative billige fodermidler, på dyrenes sundhed, produktivitet, slagtekvalitet, klimapåvirkning samt totaløkonomien.
Projektbeskrivelse
Projektet indeholder tre arbejdspakker:
- Målinger af metan-emissionen (+ foderoptag og tilvækst) fra tyrekalve, fodret med fire meget forskellige rationer, forventes at kunne beskrive variationen i klimabelastningen, således at de fleste relevante fodringers klimabelastning vil kunne estimeres ved interpolation mellem disse fire niveauer.
- Praksisafprøvning af billige og relevante fodringer i hver af de fire store slagtekalve/ungtyrebesætninger. I hver besætning afprøves der to fodringer, optimalt samtidigt. Der anvendes besætningens nuværende fodring samt en fodring der påtænkes anvendt i besætningen fremover. Foderomkostninger, sygdom/sundhed inkl. fredrag ved afregning, slagtekvalitet mm. måles/beregnes.
- Resultaterne fra A og B anvendes til at analysere betydningen af de forskellige fodringer, for totaløkonomi og det samlede klimaaftryk, herunder også klimabidraget fra foderproduktionen.
Udbytte af projektet
Effekten på kort sigt bliver dokumentation af forskellige fodringers betydning på væsentlige produktionsparametre til brug i markedsføring af den danske slagtekalve- og ungtyreproduktion på eksport- og hjemmemarked.
På det mellemlange sigt vil det betyde opretholdelse og udvidelse af den danske kødproduktion med arbejde for primær- og følgeerhverv. På langt sigt kan resultaterne anvendes til dokumentation af slagtekalve- og ungtyreproduktionen på en objektiv faglig måde mht. krav til dyreenheder (DE), klimapåvirkning og dyrevelfærd.
|
|
Projektleder
Mogens Vestergaard, Institut for Husdyrvidenskab, Aarhus Universitet
Deltagere
Aarhus Universitet, Institut for Husdyrvidenskab samt Danmarks kvægforskningscenter
Forsøgsfacilitet
DKC-Blichers Allé, Foulum
Periode
2014 - 2016
Finansiering
Kvægafgiftsfonden
|
|