Kvægbrugets Forsøgscenter - nyhedsarkiv


 

Nyhedsarkiv om andre aktiviteter

- herunder åbent hus, temamøder, besøgende mm.

 

 

   

 

 

AU-forsker med til debat i Deadline på DR2 om køer og klima

29-04-16

Torsdag den 28. april var køer og klimaproblematikken til debat i Deadline på DR2. Seniorforsker Peter Lund fra Institut for Husdyrvidenskab var inviteret i studiet og fortalte blandt andet om, hvilke muligheder man har for at begrænse køerns metanudledning via fodringen.

Se TV-indslaget her »

   

Brug bolden - det betaler sig

06-04-16

Forskere og erhverv har i samarbejde udviklet et trådløst overvågningssystem, der gør det nemt for landmænd at overvåge deres oplagrede afgrøder.

Læs mere...»

   

Støtte til tre nye projekter om dyrevelfærd
30-03-16
Tre forskere fra Institut for Husdyrvidenskab ved Aarhus Universitet har fået støtte fra ViD til projekter, som sætter fokus på dyrevelfærden hos henholdsvis rideheste og malkekvæg samt uddannelsespraktikkens betydning for landbrugselevers syn på dyrevelfærd.
Læs mere...»

   

 

 

 

Bliv master i Vurdering af Husdyrvelfærd - det betaler sig!

14-03-16

Overvejer du en efteruddannelse inden for vurdering af dyrevelfærd? Så læs her om tre studerendes erfaringer og udbytte med Masteruddannelsen: Vurdering af husdyrvelfærd” ved Aarhus Universitet. Alle tre har fundet uddannelsen særdeles givende og relevant for deres arbejde og vil klart anbefale den til andre. Måske du har lyst til at være en del af det nye hold som starter op igen til september 2016?
Læs mere...»

   

 

 

TV2-Østjylland på besøg hos DKC

15-02-16

TV2-Østjylland har været på besøg ved Danmarks Kvægforskningscenter for at lave et tv-indslag om det nye forskningsprojekt, hvor køerne får tildelt oregano i foderet i bestræbelserne på at mindske køernes udskillelse af drivhusgassen metan.

Se tv-indslaget her...».

   

 

 

Dyrevelfærd - et vidt begreb

28-01-16

Det er positivt, når landbrugsskolerne prioriterer dyrevelfærd i undervisningen. Det er med til at øge forståelsen mellem landmænd og forbruger, som opfatter dyrs velfærd og trivsel meget forskelligt. Det var et af budskaberne på temadagen om landbrugsuddannelsernes rolle i forhold til dyrevelfærd, som blev afholdt på AU Foulum den 25. januar.

Læs mere...»

   

Mælk som kommunikationsmiddel

04-01-16

Modermælk indeholder bittesmå strukturer, der gør det muligt at overbringe beskeder fra moderens celler til barnets celler. Forskere ved Aarhus Universitet har set nærmere på nanopakkernes opbygning og funktion.

Læs mere...»

   

1200 besøgende til Åbent Landbrug på AU Foulum

22-09-15

Vejret viste sig fra sin allerbedste side i søndags, hvor ca. 1200 gæster besøgte de tre lokaliteter ved Aarhus Universitet i Foulum, der slog dørene op i forbindelse med Åbent Landbrug. Både ved Danmarks Kvægforskningscenter, Biogasanlægget samt i bygning L38 var der masser af aktiviteter og ny viden at hente for de mange fremmødte.

Læs mere...»

   

AU-forskere fra Institut for Husdyrvidenskab er nomineret til årets dyreven

09-09-15

På baggrund af arbejdet med at etablere Masteruddannelsen i Vurdering af husdyrvelfærd i primærproduktionen er en gruppe forskere ved Institut for Husdyrvidenskab indstillet til prisen Årets Dyreven.

Læs mere...»

   

 

Kom til Åbent Landbrug på AU Foulum 

09-09-15

Har du lyst til at opleve køer, malkerobotter og computerstyrede foderkasser på tæt hold; høre om den sidste nye forskning inde for kvæg og fødevarer; se Foulums biogasanlæg og de store maskiner; se et helt nyt anlæg, der kan omdanne biomasse til råolie eller hvordan protein kan udvindes fra grøn biomasse? Så sæt allerede nu kryds i kalenderen ved den 20. september, hvor Aarhus Universitet i Foulum åbner dørene i forbindelse med Åbent Landbrug.

Læs mere...»

   

Forskning bekræfter værdien af støvleskift ved staldbesøg

15-06-15

En svensk dyrlæge har som den første påvist, at gæsters støvleskift før et staldbesøg bidrager til at reducere risikoen for smitteoverførsel i malkekvægsbesætninger.

Læs mere...»

   

 

Bøffernes effekt på klima, miljø og biodiversitet

08-06-15

Produktion af oksekød påvirker klimaet, miljøet og biodiversiteten – men påvirkningerne afhænger af, hvordan kødet produceres. Der ligger et stort potentiale i at reducere miljøbelastningen pr. kg produceret kød ved at øge udnyttelsen af slagtedyrets spiselige biprodukter.

Læs mere...»

   

 

Nye ansigter på Danmarks Kvægforskningscenter

02-06-15

Danmarks Kvægforskningscenter har fået to nye medarbejdere. Der er blevet ansat en forsøgstekniker samt en landbrugsskoleelev og begge er startet i deres nye job på DKC-Blichers Allé i Foulum.

Læs mere...»

   

AU-Foulum fremhæves i ny film

20-05-15

En ny film fra VIBORGegnens Erhvervsråd sætter fokus på Aarhus Universitets markante position på jordbrugs- og fødevareområdet. Også DKC's køer er med på billederne.

Læs mere...»

   

Ost har flere sundhedsgavnlige effekter

20-04-15

Forskere har måske løst gåden om, hvorfor franskmænd kan drikke vin og spise masser af ost - og alligevel holde den slanke og sunde linje. Det ser ud til, at ost er en vigtig brik i puslespillet.

Læs mere...»

   

Mælkeproteiner skal forebygge mangel på D vitamin

20-01-15

Mangel på D vitamin er på vores breddegrader et massivt problem i vinterhalvåret. Selv med en varieret kost er det svært at få dækket sit vitamin D-behov. Et nyt projekt, DFORT, vil forbedre optaget af vitamin D fra berigede fødevarer ved at stabilisere vitaminet med mælkeproteiner.

Læs mere...»

   

Kvægkongres 2015 i Herning

15-01-15

Den årlige kvægkongres i Herning blev afholdt den 23. og 24. februar, hvor den nyeste viden og resultater fra forskningen, samt trends og tendenser inden for kvægbruget – nationalt og internationalt blev præsenteret.

Læs mere...»

   
  2014
   

Kulhydrater fra mælk sættes under lup

02-12-14

Forskere fra Aarhus Universitet skal se nærmere på indholdet af sundhedsgavnlige sukkerarter i komælk og undersøge, om det er muligt via avl at producere mælk med et højere indhold af disse kulhydrater. Håbet er, at det kan bidrage til at skabe bedre modermælkserstatninger.

Læs mere...»

   

 

 

 

Demonstration: Tør ensilage - en billig og CO2-venlig genvej til højere AAT?

21-10-14

Kom til AU-Foulum tirsdag den 4. november 2014 og se og hør om forsøg med vomfistulerede køer på DKC i Foulum. Du kan også høre om, hvor meget AAT kan hæves, når tørstofprocenten i ensilagen stiger. Endvidere er der nyt fra praksisafprøvning med tør ensilage; du kan høre om tør ensilage til kalve samt hvordan du ungår tab i mark og silo ved tør ensilering. Projektet er støttet af Mælkeafgiftsfonden og deltagelse er gratis. 

Læs mere...»

   

Millioner til forskning i mejeriprodukters sundhedseffekter

21-10-14

Fra næste år investerer Arla 62,5 mio. kr. i et nyt forskningscenter med Aarhus Universitet og Københavns Universitet. Midlerne er målrettet forskning i, hvordan mejeriprodukter kan styrke immunforsvaret, forebygge sygdomme som bl.a. type 2-diabetes og modvirke fejlernæring.

Læs mere...»

   

 

Temadag om aktuelle fodringspørgsmål

05-08-14

Den årlige fodringsdag fandt sted i Herning Kongrescenter tirsdag den 2. september 2014. Der var igen i år sammensat et program, der ramte bredt med hensyn til aspekter inden for fodring af malkekøer. Målgruppen for dagen var kvægbrugsrådgivere, dyrlæger, undervisere og foderproducenter, der beskæftiger sig med fodring af kvæg.

Læs mere...»

   

 

 

International kongres om husdyrforskning

05-08-14

København var værtsby ved den store kongres, EAAP 2014, som forskere fra Aarhus Universitet organiserede i samarbejde med Københavns Universitet og Videncentret for Landbrug. Kongressen blev afholdt i København den 25.-29. august 2014. Hovedtemaet var ”Kvalitet og bæredygtighed i husdyrproduktionen” og omfattede emner som ressourceeffektivitet, bæredygtighed, husdyrvelfærd, agroøkologi og produktkvalitet.

Læs mere...»

   

Grovfoderekskursion på DKC badet i sol og god stemning

16-06-14

Dannebrog og DKC’s flag blafrede om kap i solen og bød de mange deltagere på Grovfoderekskursion 2014 velkommen til anden runde af dagens program, som blev afviklet på DKC.

Læs mere...»

Biprodukter er velegnede som foder til malkekøer

14-04-14

I en ny rapport fra DCA – National Center for Fødevarer og Jordbrug - har forskere fra Aarhus Universitet sammen med DLG, Arla Food og AgroTech undersøgt erfaringer og viden om biprodukternes anvendelse i foderrationen til malkekøer. Konklusionen er, at biprodukter fra produktionen af bioenergi i høj grad kan udnyttes i fodringen af malkekøer uden at det har negative konsekvenser på foderoptagelse eller mælkeydelse og -kvalitet.

Læs mere...»

 

Danmarks Kvægforskningscenter har fået ny leder

12-03-14

Merete Jensen, der kommer fra en stilling på Videncentret for Landbrug, er valgt til ny centerleder ved Danmarks Kvægforskningscenter (DKC). Merete Jensen har en lang erfaring med kvægforskning i praksis fra stillinger ved det daværende Studielandbrug og Helårsforsøg samt som kvægkonsulent og har derfor en betydelig viden om økonomi og kvæg. 

Læs mere...»

 

International kvægkonference i Foulum den 1. maj

22-04-14

Eksport, netværk, bæredygtighed, innovation og øget internationalt samarbejde er nogle af hovedoverskrifterne, når AU Foulum åbner dørene for både lokale, nationale og internationale interesserede til konferencen Danish Cattle: Powered by Science 1. maj 2014. Konferencedeltagerne får til slut mulighed for at besøge AU's biogasanlæg eller forsøgsfaciliteterne på enten AU eller Kvægbrugets Forsøgscenter.

Læs mere...»

Forskningens døgn på AU-Foulum den 26. april

08-04-14

Folkesundhed og fødevareforskning er temaerne, når AU Foulum slår dørene op til Forskningens Døgn på AU Foulum. Arrangementet finder sted ved AU-Foulum den 26. april. Her kan du blandt andet høre om folkesundhed og kostråd, korn som vitaminpiller samt om designermælk og sundhedsfremmende komponenter i mælk.

Læs mere...»

"The Economist"- journalist besøger KFC

03-01-14

Den 17. december var en journalist fra det internationale tidsskrift "The Economist" på besøg i Danmark for at "aflure", hvorfor vi i Danmark er så gode til at producere fødevarer. Nu er der mulighed for at læse artiklen, hvor han med begejstring fortæller om, at klyngedannelse og innovation er nogle af hemmelighederne bag successen.

TV2 Østjylland var på pletten, da vejen gik forbi Kvægbrugets Forsøgscenter for at se og høre mere om den danske landbrugsproduktion.

Se indslaget på TV2 Østjylland ...»

  2013

KFC og AU-Foulum i nyt driftsfællesskab

15-11-13

Under navnet Danmarks KvægforskningsCenter (DKC) lægges Kvægbruges Forsøgscenter og kvæg-forsøgsfaciliteterne ved Aarhus Universitet, Foulum nu sammen i et driftsfællesskab. Det tættere samarbejde skal være med til at styrke kvægforskningen.

Læs mere...»

14 mio. kr. til mælke- og kvægforskning på AU

09-10-13

Forskere fra institutterne for Husdyrvidenskab, Molekylærbiologi og Genetik samt Fødevarer ved Aarhus Universitet er blandt modtagerne af de fondsmidler, som Mælkeafgiftsfonden har tildelt forskningen ved Aarhus Universitet for 2014.

Læs mere...»

Stort fremmøde til temadag om efterafgrøder

27-09-13

En række forsøgs- og demonstrationsprojekter med efter- og mellemafgrøder tiltrak landbrugskonsulenter, landbrugsskoleelever og landmænd fra nær og fjern, da AU Foulumgård lagde jorder til temadag.

Læs mere...»

Flot fremmøde til Åbent Landbrug på KFC

16-09-13

Trods regn og blæst troppede byfolk, landmænd og andre nysgerrige sjæle op i stor stil på Kvægbrugets Forsøgscenter i søndags. I alt ca. 1200 gæster kiggede forbi for blandt andet at se malkekøer, robotter, maskiner, lege i halm, klappe kalve og høre om forsøg. Blandt gæsterne var i år også formanden for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild.

Læs mere...»

 

Husdyrforsker udnævnt til professor

10-09-13

Hanne Damgaard Poulsen er med virkning fra 1. september udnævnt til professor mso i "Environmental impacts of animal production" på Institut for Husdyrvidenskab ved Aarhus Universitet. Dermed får instituttet styrket synligheden af kompetencerne inden for reduktion af husdyrproduktionens påvirkning af miljøet.

Læs mere...»

Åbent Landbrug i Foulum den 15. september

Igen i år står KFC’s medarbejdere klar til at byde dig velkommen til Åbent Landbrug på Kvægbrugets Forsøgscenter (KFC) i Foulum, søndag den 15. september fra kl. 10 – 16. På KFC har vi 210 malkekøer af racerne Dansk Holstein og Jersey. Køerne bliver fodret ved computerstyrede foderstationer og malket af robotter.

Læs mere...»

Rapport fra DCA: Effekter af tiltag til reduktion af landbrugets udledning af drivhusgasser

20-08-13

I en ny rapport fra Aarhus Universitet skitseres en række tiltag, som landbruget kan benytte sig af for at nedsætte udledningen af drivhusgasser og øge lagringen af kulstof i jorden. Den peger på, at landbruget kan reducere drivhusgasudledningen med 1,1 mio tons årligt.

Læs mere...»

Erfaren husdyrforsker bliver ny professor ved Aarhus Universitet

20-08-13

Jan Tind Sørensen ved Institut for Husdyrvidenskab på Aarhus Universitet er udnævnt til professor mso med virkning fra 1. juli 2013 og styrker instituttets forskning inden for produktionsstyring i husdyrbesætninger.

Læs mere...»

Food Festival - 6. - 8. september 2013

30-07-13

Gourmeter i alle afskygninger mødes igen på Tangkrogen i Århus den 6.-8. september, når der bydes indenfor til årets store Food Festival. I år kan du blandt andet høre om muligheder og rammer inden for fødevareinnivation i Danmark; Opdræt med omtanke samt Madspild og bæredygtig affaldshåndtering.

Læs mere...»

"Fodringsdagen" i Herning - 3. september 2013

30-07-13

Den årlige fodringsdag løber af stablen tirsdag den 3. september 2013 i Herning Kongrescenter.

Programmet favner bredt, idet der sættes fokus på flere aspekter omkring fodring af malkekøer, og sikring af rationens kvalitet. Målgruppen for dagen er kvægbrugsrådgivere, dyrlæger, undervisere og foderproducenter, der beskæftiger sig med fodring af kvæg.

Læs mere om program og tilmelding...»

Forskning i mælk bliver styrket ved AU

25-06-13

Forskning i mælk ved Aarhus Universitet bliver styrket i forbindelse med, at Institut for Fødevarer har udpeget to lektorer hhv. Trine Dalsgaard og Mette Krogh Larsen.

De to lektorer får primært fokus på mælkeområdet, hvilket er udtryk for den store aktivitet på området. Desuden er det et signal om, at instituttet også fremover ønsker at fastholde en stærk relation til mejerierhvervet omkring kvaliteten af mælkeråvaren.

Læs mere...»

 

Fornem pris til ung forsker

10-06-13

Ulrik Sundekilde fra Aarhus Universitet har fået ”Danish Young NMR Researcher Prize 2013”. Ulrik har anvendt NMR-teknologien til at finde sammenhænge mellem metabolitter og en række egenskaber i mælk. Han har bl.a. opdaget, at stoffet kolin kan anvendes som biomarkør for mælkens ostningsevne og at indholdet af visse sundhedsgavnlige kulhydrater i mælken varierer fra ko til ko. Begge disse fund kan potentielt anvendes i avlen mod specifikke egenskaber af mælken.   
Læs mere...»

Metanudfordringer og genetik hos drøvtyggere

04-06-13

Forsker fra Aarhus Universitet er sammen med hollandsk kollega i spidsen for nyt EU-støttet netværk, der blandt andet skal forbedre målinger af drøvtyggeres udledninger af metan, som skader klimaet.

Læs mere...»

Nyt strategisk forskningscenter åbner på AU-Foulum

17-05-13

Det strategiske forskningscenter GenSAP, der skal udvikle nye værktøjer ved hjælp af genomisk selektion til avlsarbejdet med husdyr og forædling af planter, indvies officielt med to dages åbningssymposium i juni.

Læs mere...»

På jagt efter den perfekte kløvergræsmark

17-05-13

Kløvergræsmarker til afgræsning undersøges hos 10 landmænd i bestræbelserne på at sikre marker, der kan holde et højt udbytte over flere år og dermed forlænge deres levetid. Forskere ved Aarhus Universitet står bag arbejdet.

Læs mere...»

En gruppe børn gæstede KFC under lockouten

30-04-13

En gruppe af skolebørn på forskellige alderstrin benyttede den ekstra fritid under lockouten på et besøg på Kvægbrugets Forsøgscenter.

Læs mere...»

KFC’s Centerstyrelse på studietur til Sveriges Lantbruks Universitet, SLU

09-04-13

KFC’s Centerstyrelse har været i Sverige for at besøge Sveriges Lantbruks Universitet, SLU i Uppsala. Formålet med turen var at se SLU’s nye faciliteter til kvægforskning og udveksle erfaringer og idéer om drift af forskningsfaciliteter.

Læs mere...»

Håndtering af kvæg på video

02-04-13

Kvægbrugets Forsøgscenter har medvirket i tilblivelsen af tre instruktionsvideoer produceret af Videncentret for Landbrug, Kvæg. Videoerne giver dig viden om kvægs adfærd og om god håndteringsskik, der kan sikre, at dyrene forholder sig i ro, når du håndterer dem. Hver video varer cirka 6 minutter og kan fås med både dansk og russisk speak samt engelske undertektster. Se en smagsprøve på videoerne her.

Læs mere »

Fosfor i hvede kan udnyttes bedre

02-04-13

Forskere fra Aarhus Universitet har fundet ud af, hvorfor nogle kornarter har højere fytaseaktivitet end andre og har patenteret hvordan fytaseaktiviteten i korn kan øges yderligere. På den måde kan foderets fosfor udnyttes mere effektivt.

Læs mere »

Ny efteruddannelse i at vurdere husdyrvelfærd

19-03-13

Landbrugsskolelærere, kontrollører, dyrlæger og landbrugskonsulenter er blandt dem, der forventes at søge ind på en ny masteruddannelse ved Aarhus Universitet, som skal give bedre indsigt i at vurdere husdyrvelfærd. Uddannelsen udbydes fra efteråret 2013.

Læs mere »

Ny professor på Institut for Husdyrvidenskab

27-02-13

Lene Munksgaard, der i en årrække har forsket i adfærd og stressbiologi, tiltræder 1. marts et professorat i etologi og dyrevelfærd ved Institut for Husdyrvidenskab på Aarhus Universitet. Lene Munksgaard har været tilknyttet instituttet siden 1984. Foruden sin forskergerning er hun sektionsleder på instituttet og siden 2010 formand for Dyreværnsrådet. 

Læs mere »

Fond giver 13 mio. kr til mælke- og kvægforskning

13-02-13

Fødevare- og jordbrugsområdet på Aarhus Universitet får millioner til at udføre nye forskningsprojekter og fortsætte igangværende projekter, som genererer viden til gavn for mejerierne og kvægbruget.

Læs mere »

Ny ”skolestue” på Kvægbrugets Forsøgscenter

29-01-13

Når skoleklasser besøger Kvægbrugets Forsøgscenter fremover bliver det højst sandsynligt med at kig ind omkring KFC’s nyindrettede ”skolestue”. Lokalet gør det lettere for KFC’s personale både at informere og vise film om de mange aktiviteter på centret.

Læs mere »

  2012

Nyt forskningscenter for genomisk selektion på AU

03-12-12

Et forskningscenter inden for genomisk selektion vil skabe nye værktøjer til brug i moderne avlsarbejde hos planter og dyr. Arbejdet vil fortrinsvis dreje sig om grundlagsskabende forskning og metodeudvikling, men erhvervsorganisationer og virksomheder bidrager økonomisk til centret idet forskerne udvikler værktøjer og viden, de vil bruge i fremtiden.

Læs mere »

KFC er blevet NTM-mestre for Jersey i Østjylland

29-11-12

Kvægbrugets Forsøgscenter kan nu bryste sig med titlen: ”NTM mestre for Jersey” i Østjylland. Den fine titel er et resultat af de seneste års tætte samarbejde med Dansk Jersey.
Læs mere »

Arrangement om Biogas og ekstrudering

29-11-12

Agro Business Park inviterer i samarbejde med AU Foulum og Økologisk Landsforening til arrangement den 7. december i Foulum om erfaringer og perspektiver inden for biogas og ekstrudering af fast plantebiomasse. Tilmelding senest den 3. december.

Læs mere »

Europæisk hæder til dansk landbrugsforsker

10-10-12

Sektionsleder John E. Hermansen fra Aarhus Universitet er tildelt en fornem pris af den europæiske forening for husdyrforskning. Prisen tildeles for fremragende bidrag til forskning i europæisk husdyrproduktion over en længere årrække med vægt på internationalt anerkendt arbejde.

Læs mere »

 

Overvældende besøgstal på KFC i søndags

17-09-12

Besøgstallet på Kvægbrugets Forsøgscenter i forbindelse med Åbent Landbrug i søndags sprang alle rammer i år. Knap 1900 mennesker strømmede til og det er næsten en fordobling i forhold til sidste års besøgsrekord.

Vi takker alle fremmødte for deres positive interesse for landbrug og kvægforskning og håber på et rigtigt flot besøgstal igen næste år.

Læs mere »

Mælk er ikke bare mælk

17-09-12

Sammensætningen i dansk mælk varierer hen over året, og denne variation giver mejerierne store udfordringer i arbejdet med at forarbejde mælken til eksempelvis ost. Forskere fra Aarhus Universitet har stået i spidsen for et forskningsprojekt, som har kortlagt betydningen af denne variation.

Læs mere »

 

Tusindvis så AU-forskning på fødevarefestival

11-09-12

Op mod 27.000 gæstede Food Festival i Aarhus 7. til 9. september på Tangkrogen og kunne se nærmere på noget af Aarhus Universitets forskning i fødevarer. Institut for Fødevarer, AU var til stede med fem stande og fremviste viden og smagsprøver inden for kød, frugt, grøntsager og mejeri. Du kan følge fem af AU's forskere på video.

Læs mere »

 

 

 

Internationalt PhD-kursus med fokus på fortolkning af dyrs stressreaktioner

29-08-12

Målet med Ph.D. kurset er at give deltagerne et forskningsbaseret grundlag for at forstå og vurdere dyrs stressreaktioner. Dette søges opnået via forelæsninger af førende forskere, som arbejder med forskellige aspekter af stressbiologi, central litteratur, gruppearbejde og praktiske øvelser på AU-FOULUM. Den primære målgruppe er PhD studerende og forskere, men kurset er åbent for alle. Kurset afholdes 14.-18. januar 2013 i Hobro. Tilmeldingsfristen er 1. november 2012.

Læs mere »

Kom til Åbent Landbrug i Foulum på søndag

11-09-12

Søndag den 16. september åbner Kvægbrugets Forsøgscenter og Forskningscenter Foulum dørene op for hele familien Danmark. Kvægbrugets Forsøgscenter (KFC) viser udviklingen inden for højteknologisk kvægbrug og Forskningscenter Foulum fremviser forskning i heste og økologiske husdyr. Dørene er åbne fra kl. 10-16.

Læs mere »

Ny hal til forskning i økologisk husdyrproduktion indvies i Foulum den 13. september

21-08-12

For at være med til at imødekomme den stigende efterspørgsel på økologiske madvarer skal der satses endnu mere på at skabe ny viden om økologisk fødevareproduktion. Derfor opretter AU Foulum en ny hal til forskning i økologisk husdyrproduktion. Hallen indvies ved et åbent hus arrangement 13. september 2012. Deltagelse er gratis men kræver tilmelding.

Læs mere »

Husk åbent hus på KFC søndag den 16. september

08-08-12

Igen i år inviterer KFC alle interesserede til åbent hus arrangement søndag den 16. september fra kl. 10 - 16.

Gæsterne vil tradtionen tro kunne opleve dyrene på nærmeste hold samt høre om de seneste resultater fra kvægforskningens verden. Som noget nyt er der i år høstmarked, med både kunsthåndværk og fødevarer fra lokale producenter.

Læs mere på Åbent Landbrugs hjemmeside »

 

Forsker fra AU blev nr. 2 i DR's vækstfaktorfinale

21-06-12

Ole Green fra Institut for Ingeniørvidenskab var med i finalen i DRs Væxtfaktor og fik en flot andenplads. Desuden vandt han seerkonkurrencen. Baggrunden for deltagelsen var udviklingen af nogle trådløse sensorer, som har været afprøvet på KFC. Sensorerne kan registrere fugt og temperaturer i korn, ensilage og frø og derved forhindre, at fødevareproducenter mister millioner af kroner på grund af forrådnelse.

Læs mere om Ole Greens finale-deltagelse »

Ph.d.-forsvar, mandag den 23. april 2012

17-04-12

Mandag den 23. april 2012 forsvarede cand.polyt. Stine Lønnerup Bislev sin ph.d. afhandling. I løbet af sit ph.d.-studium har Stine forsket i de proteiner, som er vigtige for koens forsvar imod yverbetændelse.

Læs mere »

Forskellige urter gavner køer på græs

10-02-12

Forskere fra Aarhus Universitet har set på urter og deres potentielt gavnlige effekter for køer på græs.

Formålet var at sikre mere viden om urternes effekt på sundhed, produktivitet og mælkekvalitet, som en del af FØJO III projektet ORMILKQUAL. Resultaterne af litteratur-gennemgangen er samlet i rapporten ”Græsmarksurter og deres indholdsstoffer, DCA rapport nr. 3, december 2011” .

Læs mere »

   

Vejen til et mere klimavenligt kvægbrug

16-01-12

Udledning af drivhusgasser fra jordbruget udgør et væsentlig bidrag til den globale opvarmning. I en ny rapport fra Aarhus Universitet sætter forskere fokus på forskellige muligheder for at nedsætte udledningen af især metan fra kvægbruget.

Læs mere »

  2011

Rapport: ”Kvæg og Klima”
01-12-11
Denne rapport omhandler resultater og perspektiver fra igangværende forskning inden for området " Udledning af
klimagasser fra kvægbedriften med fokus på metan". Rapporten er udarbejdet, mens projekterne stadig er i gang, så der vil løbende komme en række yderligere resultater. Der er dog allerede nu resultater, der kan bidrage til en samlet forståelse af den komplekse problemstilling og pege på aktuelle handlemuligheder. Hent rapporten »

Træf om autostyring af landbrugsmaskiner i Foulum

25-11-11

Onsdag den 30. november var der temadag om autostyring af landbrugsmaskiner ved Aarhus Universitet i Foulum. Samtlige leverandører af autostyringsudstyr til køretøjer i marken på det danske marked præsenterede deres produkter.

Læs mere »

Det højeste besøgstal nogensinde

20-09-11

Besøgstallet på Kvægbrugets Forsøgscenter slog alle rekorder i søndags, da dørene var åbne i anledning af Åbent Landbrug. Heldigvis trodsede familien Danmark efterårsregnen og troppede op i gummistøvler og godt humør for at se og høre nærmere om kvæg og forskning.

Læse mere »

Åbent Hus på Kvægbrugets Forsøgscenter

26-08-2011

Søndag den 18. september kl. 10-16 åbner Kvægbrugets Forsøgscenter i Foulum dørene op for hele familien Danmark, som endnu engang får mulighed for at stifte bekendtskab med kvæg og forskning.

Læs mere »

Temamøde: Sygdomsadfærd og automatisk registrering af adfærd hos malkekvæg

02-08-2011

På mødet blev der fremlagt resultater fra en række forskningsprojekter, der har anvendt automatisk registrerede adfærdselementer til identifikation af sygdom hos køer og kalve. Mødet afholdtes den 29. september 2011 ved Forskningscenter Foulum. Hent rapporten »

Læs mere om temamødet»

Demonstration og formidling af ny viden om kvæg

16-05-2011

En væsentlig projektaktivitet på Kvægbrugets Forsøgscenter er at demonstrere og formidle ny viden fra de enkelte forskningsprojekter på stedet. I 2010 har der været gennemført forsøg og formidlet nye resultater og erfaringer fra i alt 21 projekter. Desuden har KFC haft 3.800 besøgende i løbet af året.

Læs mere »

KFC som besøgsgård er et hit hos skolebørnene

03-05-2011

Siden Kvægbrugets Forsøgscenter er blevet en ARLA besøgsgård har flere skoleklasser lagt vejen forbi for at se nærmere på mælkens vej fra stald til køledisk. Centret har bl.a. haft besøg af børn fra 5. klassetrin, som fandt det rigtigt spændende at komme helt tæt på køerne
Læs mere »

Christian Børsting - 25 år i forskningens tjeneste

27-04-2011

Den 1. maj har Christian Børsting haft sit virke ved Forskningscenter Foulum i 25 år. Siden 2002 har han været ansat som centerleder ved forsøgscentret, der drives i et samspil mellem Landbrug & Fødevarer, Kvæg og Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, DJF, i Foulum.

Læs mere »

  2010

Kvægbrugets Forsøgscenter - 10 år med forskning og praksis

27-10-2010

Kvægbrugets Forsøgscenter (KFC) har nu eksisteret i 10 år. I den anledning har vi kastet blikket tilbage i tiden for at genopfriske, hvordan forsøgscentret egentligt startede og hvilken udvikling, der er sket på KFC siden hen.

Læs mere »

Kvægbrugets Forsøgscenter - en ARLA besøggård

29-09-2010

Alle skoleelever i 0. til 6. klasse kan nu besøge Kvægbrugets Forsøgscenter som en del af et undervisningsforløb. Centret er nemlig blevet én af ARLA's mange besøgsgårde.
Læs mere »

Åbent Hus - igen et velbesøgt arrangement
23-09-2010

Endnu et vellykket åbent hus arrangement er overstået og igen i år fik Kvægbrugets Forsøgscenter rigtigt mange besøgende – i alt ca. 800 gæster havde valgt at bruge en søndag på KFC.
Læs mere »

   

Kvægbrugets Forsøgscenter – nu på TV

16-09-10

Kvægbrugets Forsøgscenter havde tidligere på måneden besøg af et TV-hold fra LandTV MidtVest, med henblik på at lave TV-udsendelsen ”Landbrugets robotter”. Udsendelsen er nu er tilgængelig på Landbrug & Fødevarers hjemmeside og udsendes også på tv-kanaler landet over.

Læs mere »

KFC har fået ny hjemmeside
11-08-2010
Kvægbrugets Forsøgscenters hjemmeside har fået nyt ”look”. Den nye hjemmeside skal bl.a. bidrage til at vise, hvad forsøgscentret står for, informere om forsknings-aktiviteterne samt afspejle en moderne kvægbedrift.
Læs mere... »
Åbent Hus badet i sol og mange gæster
26-05-2010

Vejret viste sig fra sin allerbedste side, da Kvægbrugets Forsøgscenter i fredags holdt åbent hus i anledning af centrets udvidelse. Med op imod 300 besøgende i løbet af dagen må arrangementet siges at være en succes.

Læs mere »

 

Et vellykket praktikophold for Ester
26-03-2010

Om kort tid afslutter Ester Bjerregaard sit 4 ugers praktikophold på Kvægbrugets Forsøgscenter. Ester har i perioden fået god indsigt i hverdagens udfordringer på et forsøgscenter.
Læs mere »

Åben Stald på Kvægbrugets Forsøgscenter
17-03-2010

I fredags den 12. marts mødte interesserede kvægbrugere frem til ”Åben Stald” på Kvægbrugets Forsøgscenter, bl.a. for at overvære foredrag om Herd Navigator samt besigtige nybyggeri.
Læs mere »

  2009
 
Knap 900 gæster på KFC i søndags
24-09-2009

Masser af byfolk, landmænd og andre nysgerrige sjæle gæstede Kvægbrugets Forsøgscenter i søndags. I alt ca. 900 gæster kiggede forbi, hvilket er det højeste besøgstal i flere år.

 
KFC - også til brug i rådgivningen
23-06-2009

KFC kan mere end ”blot” være vært for forsøg. Rådgivere og landmænd kan også få rigtigt meget gavn af at lægge vejen forbi, som et led i et rådgivningsforløb.

 
KFC - besøgsvært for mange unge
31-03-2009

Kvægbrugets Forsøgscenter er et udstillingsvindue for kvægbruget og fungerer derfor også som et besøgssted. I den sammenhæng har KFC ofte besøg af folkeskole- og gymnasieelever.

  2008
 
Forskere for en dag
10-11-2008

En samfundsvidenskabelig gymnasieklasse har besøgt Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet og Kvægbrugets Forsøgscenter i Foulum. Mikkel og Kirstine har efterfølgende skrevet om klassens indtryk af dagen.

 
En dynamo i kvægforskningen har 25 års jubilæum
12-03-2008

Driftsleder Peter Trier Rasmussen kan fejre sine første 25 år med kvægforsøg. I den anledning inviteres alle til et let traktement på KFC d. 28. marts kl. 14.00-16.00

 
Kødkvægsdagen blev et tilløbsstykke
06-02-2008

Kvægbrugets Forsøgscenter havde et overvældende besøgstal i lørdags, da dørene blev åbnet op for Kødkvægsdagen. Med næsten 400 fremmødte blev der brug for en ekstra foredragsrække.

  2007
 
KFC set med journalistelevers øjne
18-12-2007

Tre journalistelever har besøgt Kvægbrugets Forsøgscenter for at få materiale til en multimedieproduktion med titlen 'Fra bonde til adm. Landmand'. Det er der kommet en spændende webproduktion ud af.

 
Åbent Landbrug på KFC var velbesøgt
19-09-2007

Lige fra morgenstunden strømmede folk til Kvægbrugets Forsøgscenter i forbindelse med ”Åbent Landbrug”. Især havde rigtigt mange børnefamilier valgt at bruge en søndag på at se på køer. KFC fik besøg af ialt 800 gæster.

 
ERFA-grupper - et godt redskab til erfaringsudveksling
31-05-2007

KFC's fodermestre Knud Primdal og Bjarne Sørensen er begge medlemmer af en ERFA-gruppe. Her kan de udveksle erfaringer med andre, som har de samme daglige udfordringer.

 
Forsker for en dag – her får de unge lov til at afprøve sig selv på naturvidenskaben
15-03-2007

Målet med 'Forsker for en dag' er at bibringe unge uddannelsessøgende en øget forståelse for naturvidenskab og jordbrug med det højere formål at øge rekrutteringen til de naturvidenskabelige uddannelser

  2006
 
TV-MIDT-VEST var på pletten i Foulum på KFC til Åbent Landbrug 2006
25-09-2006

KFC havde åbnet deres døre op for omverdenen - ligesom tidligere år var arrangementet godt besøgt. Selv den lokale TV-station var med på en kikker i vores moderne kvægbrug, hvor vi er med til at udvikle fremtidens nye løsninger.

 
Besøg på KFC
22-05-2006

I marts måned besøgte Vejlby Landbrugsskole KFC og vi bad en af eleverne Carina Christensen om at skrive om sine indtryk fra besøget. Læs her om Carinas indtryk fra sit besøg på KFC.

 
Skoleklasser på KFC til Forskningens Døgn
09-05-2006

Fredag den 5. maj var det Forskningens Døgn i Danmark og det kunne også mærkes på KFC, hvor flere skoleklasser var på besøg i løbet af dagen

 
KFC er et superfedt sted!
07-02-2006

Sådan siger 9. klasses elev Vibeke Mortensen fra Ans skole. Hun var i praktik på KFC i efteråret og blev bl.a. glædelig overrasket over at der bliver lavet dyreforsøg, der er til fordel for dyrene. Sammen med mange andre oplevelser medvirkede det til en sjov, meget lærerig og givende uge for Vibeke, som hun selv skriver om.

  Før 2006
 
Besøg på KFC
22-05-2006

I marts måned besøgte Vejlby Landbrugsskole KFC og vi bad en af eleverne Carina Christensen om at skrive om sine indtryk fra besøget. Læs her om Carinas indtryk fra sit besøg på KFC.

 
Solveigs elevtid på KFC er slut
26-10-2005

Den 1. oktober 2005 sluttede Solveig Andersen sin elevtid på KFC. Her kan du læse om, hvordan hun har oplevet elevtiden på KFC.

 
Da ungdommen indtog KFC og DJF
01-07-2004

Team Future, som er ungdomsklubben i Kvægavlsforeningen Dansire besøgte i maj KFC. De 25 børn har i løbet af vinteren og foråret deltaget i arrangementer, hvor de har lært at klippe, klargøre og mønstre kalve. Målet med besøget hos os var at de skulle have en oplevelse af, hvad der sker på et forskningscenter.

 
Svends hverdag på Kvægbrugets Forsøgscenter
01-07-2004

Nogle af KFC's medarbejdere har som hovedopgave hver dag at passe dyrene, men indgår også i forsøgsarbejdet på forskellig vis. At arbejde på KFC er derfor anderledes end at arbejde på et ”almindeligt” kvægbrug. Vi vil fremover på skift præsentere KFC's medarbejdere, deres baggrund og deres dagligdag på KFC. Vi begynder med Svend, som primært arbejder med køerne og dermed malkerobotten.

  Flere artikler... »
(linker til KFC's gamle hjemmeside)
   


 

Danmarks Kvægforskningscenter • Forskningscenter Foulum • Boks 50 • 8830 Tjele • Tlf. 8799 1500 • Fax 879 1501 • Email: lindas.sorensen@agrsci.dk